Мешканці багатоквартирних будинків у прикарпатському селі Загвіздя три дні без водопостачання

Третій день в квартирах частини жителів Загвіздя, що на Прикарпатті, немає водопостачання. Все через те, що в селі закривають птахофабрику, яка забезпечувала водою частину...

Третій день в квартирах частини жителів Загвіздя, що на Прикарпатті, немає водопостачання. Все через те, що в селі закривають птахофабрику, яка забезпечувала водою частину будинків громади. Про це Суспільному Карпати розповів заступник голови Загвіздянської ТГ Микола Стасюк.

Без водопостачання в Загвізді залишилося 12 будинків. Мешканка одного з них Світлана Кравчук розповідає, що технічною водою квартири забезпечувала птахофабрика. Жінка каже, що цього вистачало для повсякденного користування.

“Ми і прали нею, і в туалеті користувалися, бо ж багатоквартирний будинок. Зараз ми будемо без води, це буде екологічна катастрофа для нас. Не знаємо, що нам роботи, як без води жити в час епідемії”, – каже Світлана Кравчук.

Біля деяких будинків є криниці. Однак, за словами жителів Загвіздя, вода тут брудна і використовувати її неможливо.

“Зараз носимо воду з джерела і з потоку для каналізації. Добре, що ще є потік, бо почав сніг топитись. А так в нас і того немає. Зараз червона зона у Франківську, і ні руки помити, ні покупатися, нічого не можна”, – розповідає жителька Загвіздя Галина Зацухна.

Для того, щоб птахофабрика відновила постачання, мешканці багатоквартирних будинків готові оплачувати підприємству витрати за електроенергію. Однак, як розповів заступник голови Загвіздянської територальної громади Микола Стасюк, керівництво птахофабрики робити це відмовилося.

“Директор птахофабрики спочатку обіцяв одне, а вчора відмовився від цієї ідеї, мотивуючи тим, що керівництво в Києві не дозволяє йому. Він не хоче бути посередником цієї історії. Через те, що вода технічна по спецдозволу для промисловості, а не для мешканців”, – зазначив Микола Стасюк.

Четвертого березня жителі громади прийшли до птахофабрики, щоб поговорити з директором Дмитром Романюком. Він пояснив, що підприємство закривають, тому нічим їм допомогти не може. З кореспондентами Суспільного Карпати Дмитро Романюк спілкуватися відмовився.

За словами Миколи Стасюка, воду до громади можна було б постачати з Івано-Франківська. Зараз тут готують проєктну документацію. З бюджету громади на неї витратять близько 250 тисяч гривень. Ще 10 мільйонів гривень потрібно для будівництва водопроводу.

Десяти мільйонів в нас зараз немає. Де взяти десять? Є в нас варіант продати землю, яка ще є біля обласної лікарні, там є чотири гектари землі. Але в нас є інша проблема. Нам не підписує міська влада межі по земельній документації”, – каже заступник голови.

Вперше стосовно затвердження меж голова Загвіздянської територіальної громади звернувся до Івано-Франківської міської ради в грудні, каже заступник міського голови Микола Вітенко. Повторне звернення надійшло третього березня.

За словами Миколи Вітенка, з грудня міська рада вивчала документи стосовно графічних меж, зокрема, мирові угоди: “Щоб ці межі, які ми будем погоджувати з Загвіздям, відповідали умовам тих підписаних мирових. Тому я складнощів і проблем не бачу”.

Микола Вітенко каже, що четвертого березня проведуть зустріч та обговорять подальші дії.

Читайте також: Зведений загін прикарпатських поліцейських вирушив на схід країни

Категорії
Життя
Новини
Loading...