“Це таке гарне паломництво від гріха до любові”. Франківці про Великий піст

15 березня у православних та греко-католиків розпочинається Великий піст. Триватиме він до Великодня, який цього року відзначатимуть 2 травня Час духовного відновлення, спокою та...

15 березня у православних та греко-католиків розпочинається Великий піст. Триватиме він до Великодня, який цього року відзначатимуть 2 травня

Час духовного відновлення, спокою та прощення ближнього – така суть передвеликоднього посту, розповідає отець парафії Зіслання Святого Духа Петро Басараб. Впродовж Чотиридесятниці православні та греко-католики обмежуються у споживанні м’ясних і молочних продуктів. Проте в час посту важливішою є все ж “духовна їжа”, каже священнослужитель, пише “Суспільне Карпати”.

“Суть в тому, щоб на Великдень “смакувати Бога”. Це таке гарне паломництво від гріха до любові. Зробити собі постанову, щоб гріх був відсунений якнайдальше, а любов запанувала. Щодо обмеження в їжі, католицька церква постановляє, що строгий піст є в перший день і у Велику п’ятницю. Також перший тиждень і Страсний тиждень не вживаємо м’ясні продукти, молочні”, — каже Петро Басараб.

Франківка Анна Грицик до посту ставиться відповідально. Каже, що в цей час планує збагатитися духовно та допомагати потребуючим: “Постити треба обов’язково. Можливо, кожен по-різному. Але треба перепросити Бога за якісь свої недосконалості, прогрішення. Буває, деколи думкою можемо згрішити і словом, ділом. У цей час треба старатися більше молитися, думати про ближніх. Можливо милостинею комусь допомогти в чомусь”.

Денис Свірідов під час попереднього посту обмежував себе, не вживаючи м’яса. Каже, це не було складно: “Тип роботи такий, що не завжди виходить постити. Можливо в чомусь і буду обмежуватися, ще не думав. Завтра наступить день, тоді і буду знати. Раніше під час постів були випадки, коли я відмовлявся від м’яса. Неважко було”.

Іван Биць цілий рік постить у середу та п’ятницю. Під час Великого посту хоче спробувати схуднути.

“Буду старатися 10 кілограмів скинути, бо важко вже. Мені скоро буде 80 років і важко ходити. Тому постараюся постом досягнути цього”, розповідає чоловік.

Дієтологиня Діана Піцура рекомендує людям в піст входити поступово, щоб не зашкодити здоров’ю.

“Хоча б за тиждень до початку посту потрібно поступово обмежувати в своєму раціоні жирну їжу, м’ясо. Так ваш організм легше може адаптовуватися до рослинної їжі. Щодо різкого входження в піст, то це може бути небезпечно. Особливо для людей, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту. І тому, якщо у вас є скарги на здоров’я, потрібно звернутися за консультацією до лікаря. І не менш важливо пам’ятати, що і в період посту ваш організм повинен отримувати необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів. Тому правильно треба поміняти тваринні білки на рослинні”, – зазначила Діана Піцура.

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям дієтологиня рекомендує вживати крупи, овочі, фрукти, бобові та горіхи.

Читайте також: Дощ з мокрим снігом та сильний вітер: прикарпатців попереджають про погіршення погодних умов

Категорії
Життя
Новини
Loading...