В одному з лісництв Франківщини працює сучасна лісокультурна дільниця

У 2012 році у Шевченківському лісництві Вигодського лісгоспу розпочали будівництво сучасної лісокультурної дільниці з вирощування стандартного посадкового матеріалу. Протягом трьох років лісівники збудували три...

У 2012 році у Шевченківському лісництві Вигодського лісгоспу розпочали будівництво сучасної лісокультурної дільниці з вирощування стандартного посадкового матеріалу.

Протягом трьох років лісівники збудували три піднавіси, загальною площею 752 м2. Одна з теплиць площею 88 м2 оснащена сучасним тепличним обладнанням, необхідним для вирощування високоякісного посадматеріалу, інформує Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарств.

Будівництво теплиць дозволило висівати насіння у край ранні терміни та швидко отримати посад матеріал стандартних розмірів у порівнянні з висівом у відкритий ґрунт.

Для ефективного використання корисної площі лісокультурної дільниці Шевченківського лісництва у 2013 році розпочали будівництво коробів, що тривало до весни 2017 року. Враховуючи специфіку гірської місцевості і для збереження посадматеріалу у стані спокою до весняної висадки, побудовали також холодильну камеру загальною площею 80 м2 .

У цілому, лісовий розсадник Шевченківського лісництва поділяється на посівне відділення та шкільне – дендрарій (шківка). Під керівництвом лісничого Василя Тисяка тут виконується весь комплекс робіт – заготівля насіння, коробів, ґрунту, посадка, догляд і закладка. Підготовку насіння до висіву проводить майстер дільниці Наталя Федорич. Через її руки до висіву проходить практично кожна насінина.

Усі парникові споруди на дільниці із закритим та відкритим циклом вирощування сіянців. У більшості лісівники вирощують садивний матеріал із відкритою кореневою системою – переважно сіянці, саджанці, живці, живцеві саджанці, прищеплений садивний матеріал; садивний матеріал із закритою кореневою системою.

Минулої осені на дільниці Шевченківського лісництва висіяли у коробах насіння ялиці 85 кг на площі 250 м2, бука лісового – 55 кг на площі 120 м2.

Загалом у розсадниках Шевченківського лісництва вирощують модрину європейську, ялицю білу, ялину європейську, бук лісовий, дугласію зелену, а також декоративний посадматеріал для забезпечення потреб населення.

Читайте також: Практичні поради на Великий Піст від отця Йосафата Бойка

Категорії
Життя
Новини
Loading...