“Чистий Крилос”. Як на Прикарпатті школярі дбають про село та мотивують ставати екосвідомими

У Крилосі, що на Прикарпатті, школярі 5-11 класів змагаються у конкурсі “Чистий Крилос”. Діти збирають та сортують вторсировину трьох видів — ПЕТ, папір та...

У Крилосі, що на Прикарпатті, школярі 5-11 класів змагаються у конкурсі “Чистий Крилос”. Діти збирають та сортують вторсировину трьох видів — ПЕТ, папір та скло. За цей час уже зібрали 530 кілограмів сировини.

Про це розповів один із координаторів конкурсу отець Михайло Дзуль, пише “Суспільне Карпати”.

19-го та 26-го березня планують ще збір сировини, а 27-го визначать клас-переможець. Діти отримають екоподарунки.

“У нас школа невелика, але з 5-11 класів 20 дітей активно взялися збирати відходи. І приходять з батьками. Приємно здивовані, не очікували такого результату. Ми вирішили, якщо почати з дітей, то дорослі з часом приєднаються також”, – каже волонтерка ініціативної групи “Крилос Новітній” Уляна Хащинська.

Жінка також уже рік як сортує сміття вдома і заохочує до цього інших. Вважає, це вклад для села. У Крилосі є проблема зі стихійними сміттєзвалищами, вважає Уляна Хащинська. Тому згодом волонтери планують зібратися на весняну толоку.

Сама ж екоініціатива “Крилос Новітній” діє при місцевій парафії та об’єднує небайдужих жителів.

Перші майданчики для роздільного сортування у Крилосі встановили пів року тому каже сотрудник парафії Успення Пресвятої Богородиці отець Михайло Дзуль. За цей час здали дві тонни вторинної сировини.

“Рік тому наш проєкт підтримав фонд зі Львова “Благодійна освітня фундація”. У серпні-вересні ми встановили чотири майданчики для роздільного збору відходів. Потім підтримала й місцева влада – виділила кошти на ще один майданчик. Та ще три контейнери ми встановили у школі”, – каже отець Михайло Дзуль.

Це й екологічно і прибутково. За реалізацію відходів уже отримали дві тисячі гривень. Їх волонтери спрямують на додатковий майданчик чи інші потреби.

У селі екоакції стають доброю традицією. Уже за чей час прибирали береги річки, збирали макулатуру. Головне — зацікавити дітей, вважає о. Михайло Дзуль, а вони мотивують й дорослих ставити екологічно свідомішими.

Читайте також: На Прикарпатті проїзд на дорогах державного значення забезпечений

Категорії
Життя
Новини
Loading...