П’ята частина зразків води з криниць, джерел і свердловин на Франківщині не відповідає нормам

20-30 % зразків питної води, які упродовж року надходять на перевірку в ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”, не відповідає нормам.  Про це розповіла начальниця випробувального центру підприємства...

20-30 % зразків питної води, які упродовж року надходять на перевірку в ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”, не відповідає нормам. 

Про це розповіла начальниця випробувального центру підприємства Тетяна Стасів, пише “Суспільне Карпати”.

З фізико-хімічних показників найчастіше перевищеним є вміст нітратів. Мова здебільшого йде про криниці, джерела та свердловини. Воду забруднюють добрива, якими обробляють городи, домашні тварини, а також розташовані поруч ферми або виробництва.

Нітрати потрапляють у воду й накопичуються, і зменшити або усунути цей показник можна хіба що за допомогою фільтрів або фільтрувальних апаратів. Відхилення від норми також були за вмістом хлоридів, заліза, магнію, марганцю.

На другому місці – мікробіологічні показники. Якщо людина хоче перевірити їх, то їй надають спеціальну стерильну тару і, в разі потреби, спеціаліста, який виїздить на відбір.

За словами Тетяни Стасів, під час панпідемії COVID-19 не збільшилася кількість забракувань води за мікробіологічними показниками. У той же час, – наголошує експертка, – якість води може змінитися за лічені хвилини. Наприклад, після того, як талий сніг потрапив до підземних вод. Якщо криниця на дачі, припустімо, не використовувалася місяць – то є імовірність забруднення мікроорганізмами.

За словами Тетяни Стасів, результати перевірок джерел у міському парку, біля центрального озера і загалом в межах Івано-Франківська – суперечливі: “Були випадки, що воду забракували, а були, що вона хороша”.

Експертка пояснює, що на якість води впливають і житлові масиви, і виробництва, тож її показники можуть коливатися, тому ніж набирати воду невідомого мікробіологічного і фізико-хімічного складу, краще скористатися перевіреною, з водогону.

Вода центрального водопостачання в Івано-Франківську відповідає всім критеріям, що описані в санітарно-гігієнічних нормах.

“Я відкручую кран і п’ю – мені смакує і я можу напитися тільки водою з крана”, – каже Тетяна Стасів.

Щодо області, то у перевірених зразках порушень норм теж не було.

Читайте також: Синоптики сказали, коли в Україні стане по-весняному тепло

Категорії
Життя
Новини
Loading...