На Прикарпатті впроваджуватимуть проєкт із цифрових технологій для громад. ФОТО

20 громад Івано-Франківщини візьмуть участь у проєкті із впровадження громадських технологій та цифрових інструментів. Ініціює його Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття, пише Суспільне Карпати. Реалізовуватимуть...
Business people working on a laptop

20 громад Івано-Франківщини візьмуть участь у проєкті із впровадження громадських технологій та цифрових інструментів. Ініціює його Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття, пише Суспільне Карпати.

Реалізовуватимуть проєкт “Впровадження інструментів громадських технологій в процесах прийняття рішень місцевого розвитку територіальних громад Прикарпаття” протягом шести місяців. В його межах громадам допомагатимуть приєднатися до платформи електронної демократії EDEM. На ній, за словами виконавчого директора Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігоря Мельничука, для представників громад відкриють низку інструментів.

“Бюджет участі, консультації, петиції, відкрите місто і низка інших. Шкільний бюджет. Тобто фунціонал досить широкий. Також ми будемо підключати громади до платформи управління територіями “Smart Village”. Це власне веб застосунки реєстрів всього рухомого, нерухомого майна, можна це буде аналізувати в динаміці — як і чим живе громада. Бо зараз, якщо чесно, все це приймається на інтуїтивному рівні”, — каже Ігор Мельничук.

За словами керівниці проєкту Тетяни Данилів, проєкт буде публічним та доступним. Він повинен об’єднати громадськість, бізнес та владу.

“Шляхом використання цих Інтернет-ресурсів, веб-платформ, ми наблизимо жителів до влади, а владу до жителів своїх громад. Цим проєктом ми виступимо як архітектори побудови крок за кроком для того, щоб громада стала підзвітною, прозорою та публічною”, — розповіла Тетяна Данилів.

На Прикарпатті впроваджуватимуть проєкт з цифрових технологій для громад

Одна із громад, що прийматиме участь у проекті – Печеніжинська. Представник місцевої селищної ради Роман Шупяк каже, що після об’єднання в громадах виникло питання щодо того, що робити з інформацією, яка зберігається на паперових носіях.

“Працівники, – кожен працює і обмінюється інформацією в паперовому варіанті. Потрібно ще, аби це було оцифровано в електронному варіанті. Для цього є електронний документообіг. Потрібне і створення такого уніфікованого реєстру, де кожен мешканець, який звертається за отриманням певної послуги повинен її отримати швидко”, – говорить керуючий справами Печеніжинської селищної ради Роман Шупяк.

На Прикарпатті впроваджуватимуть проєкт з цифрових технологій для громад

Разом із тим, щоб запровадити цифрові технології, громадам потрібно забезпечити доступ до швидкісного Інтернету, каже заступник голови ОДА Богдан Футерко: “На даний момент ми маємо 51 населений пункт в області, який ще не підключений. Ми зараз над цим працюємо і думаю, що Франківська область має можливість забезпечити майже 100 % покриття якісними послугами Інтернету по всій області. Наша кінцева мета – допомогти людям, які мають труднощі із тим, щоб увійти у цифрову епоху, здобути необхідні знання і навчити користуватися власне цифровими інструментами”.

Реєстрація на участь у проєкті розпочнеться 15-го квітня. Основним критерієм до громад, які подаватимуться, буде мотивація робити зміни за допомогою цифрових технологій.

Читайте також: Поліцейські затримали квартирників-гастролерів, які намагались обікрасти помешкання франківця та поранили його ножем. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...