“Є загроза життю людей”. Нардепи звернуться до Ради нацбезпеки щодо Домбровського кар’єру. ФОТО

Нардепи звертатимуться до Ради національної безпеки України щодо загрози екологічного лиха на Домбровському кар’єрі. Про це повідомив народний депутат від округу № 85 на...

Нардепи звертатимуться до Ради національної безпеки України щодо загрози екологічного лиха на Домбровському кар’єрі. Про це повідомив народний депутат від округу № 85 на Франківщині Едуард Прощук, пише Суспільне Карпати.

10 червня там працювала міжвідомча комісія Міністерства захисту довкілля та природокористування. Вона досліджувала проблеми Калуського гірничо-промислового району.

"Є загроза життю людей". Нардепи звернуться до Ради нацбезпеки щодо Домбровського кар'єру

Через Домбровський кар’єр можуть засолитися прісні підземні води Прикарпаття. Кар’єр може забруднити річку Сівка, яка впадає у Дністер, а він рознесе воду вздовж інших територій, каже начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Андрій Пліхтяк. За його словами, це загрожує не лише Україні, а й сусідній Молдові. Ще однією проблемою Домбровського кар’єру є водні ерозії. Минулоріч під час паводку стався прорив і у кар’єр зайшла у вода.

"Є загроза життю людей". Нардепи звернуться до Ради нацбезпеки щодо Домбровського кар'єру

“Одним із подолання шляхів цієї ситуації є тверда закладка шахт. Це мають науковці напрацювати, як це правильно зробити. Друге – ми плануємо дослідити конкретно і спрогнозувати можливі провалля і місця цих проваль. Ну, і відселення жителів”, — каже Пліхтяк.

Член комісії та нардеп від Калущини Едуард Прощук каже, що це — проблема державного масштабу. Адже після зупинки робіт з видобування калійної солі, Домбровський кар’єр переповнений небезпечними відходами та солями. За його словами, розсоли просочуються, витікають, і через це регіон може залишитися без питної води. Зараз комісія та науковці Івано-Франківського національного університету нафти і газу планують провести моніторинг кар’єру. Бюджет цієї програми – 4,5 мільйона гривень.

Нардеп Едуард Прощук

“Тут наразі є складна юридична ситуація. Завтра у нас на комітеті буде представник Держмайна, який доповість і розкаже, що відбувається. Ми не можемо просто спостерігати, якщо тут є умовно безвідповідальне господарювання чи безвідповідальний бізнес. Ми маємо звертатися до Ради нацбезпеки і оборони. Тут є загроза життя та здоров’я наших людей. Так само, я думаю, що ми будемо звертатися до Президента України”, — розповідає Едуард Прощук.

Домбровський кар’єр сьогодні оглянув й перший заступник міністра охорони довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський. Він каже, що для вирішення екологічної проблеми до Калуського гірничо-промислового району потрібно запросити інвесторів: “Щоб не тільки розраховувати на державний бюджет, який у цьому році дасть і в наступному (гроші — ред.), а і якийсь бізнес-процес, який повністю приведе в безпечний екологічний стан цю територію”.

"Є загроза життю людей". Нардепи звернуться до Ради нацбезпеки щодо Домбровського кар'єру

Досліджувати ситуацію на Домбровському кар’єрі, за словами голови комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Олега Бондаренка, планують протягом року. Згодом, опісля отриманих результатів, закладатимуть у держбюджеті на 2023 рік гроші для вирішення ситуації: “Ми, як комітет, маємо розробити рекомендації, які спрямуємо і на уряд, і на РНБО, і на інші державні установи”.

"Є загроза життю людей". Нардепи звернуться до Ради нацбезпеки щодо Домбровського кар'єру

Нагадаємо, 27 травня міжвідомча комісія дослідила Домбровський кар’єр. Тоді члени комісії домовилися запровадити спеціальну програму, щоб не допустити надзвичайної ситуації.

Кінцевий алгоритм дій щодо ситуації в Калуському гірничо-промисловому районі комісія повинна оголосити 11 червня.

Читайте також: Закарпатські полонини масово розквітли нарцисами і тирличем. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...