Як мешканці села на Рожнятівщині борються з вирубкою лісу

Жителі прикарпатського села Креховичі Брошнів-Осадської ОТГ почали боротися з вирубкою лісів. Вони зупиняють лісовози, які їдуть з їхнього лісу. Люди переконані, що дерева рубають...

Жителі прикарпатського села Креховичі Брошнів-Осадської ОТГ почали боротися з вирубкою лісів. Вони зупиняють лісовози, які їдуть з їхнього лісу. Люди переконані, що дерева рубають незаконно.

Один з таких випадків відбувся 10-го вересня. Місцеві саморобним шлагбаумом перекрили шлях лісовозу, який виїжджав з території, що належить Брошнівському лісництву. У відповідь представники лісництва викликали поліцію, інформує Суспільне. 

Люди кажуть, що вже рік, як працівники лісгоспу активно вирубують ліс. Вони не впевнені, що це законно.

“Вирубують і вивозять… Влада “лісова” сказала, що нема влади і нема людей в селі”, – розповідає місцевий житель Михайло Котовус.

“Ліс рубають, нікого не питають. Від того село нічого не має, бо ліс державний. Вони розпоряджаються рубати, і хто докаже, чи в них план, чи так, як їм треба”, – додає житель села Креховичі Микола Винник.

“Люди розказують, що дуже багато лісовозів. Останні два в мене їхали два місяці тому, було відвантаження. Ще один лісовоз йшов вчора. Навантаженість на дорогу практично мізерна. Люди вимагають, але не в тієї організації. Я вважаю, що ці вимоги до нас є безпідставними. Деревину лісгосп відпускає підприємствам та організаціям, які купують її через систему аукціонів”, – розповідає лісничий Брошнівського лісництва Василь Бойко.

Поблизу села Креховичі є ще одне лісництво – Підмихайлівське. Воно займає понад три тисячі гектарів. На території лісництва 22 населені пункти. Біля лісу також зрубані дерева.

“Ліс не стоїть на місці, він росте. Проводяться різні рубки, це і санітарні, і інші. Проєктуються вони Львівською лісовпорядною станцією, а також Івано-Франківською екологічною інспекцією. Ті всі рубки запроєктовані, законні. Ніхто не законно нічого не рубає. На цих теренах у рік рубається десь до тисячі кубів”, – розповів лісничий Підмихайлівського лісництва Володимир Понайда.

Жителі села Креховичі написали лист до селищого голови Брошнів-Осадської ОТГ Назарія Іваніва з питанням, чи давало дозвіл ОТГ на вирубку лісу. Отримали відповідь – ні.

Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів у коментарі Суспільному повідомив, що податки у бюджет ОТГ обидва лісництва платять справно.

“В мої повноваження не входить охорона лісу чи інспектування роботи держлісгоспу. Для цього є правоохоронні органи, є відповідні служби. Були звернення жителів. Звичайно, ми на сесії це питання розглядали. Приходили навіть заявники з цього приводу, навіть на сесії ухвалювали відповідні звернення, надсилали їх керівнику Калуського держлісгоспу пану Демусу, щоб він відреагував на це і поправив ситуацію”, – каже Назарій Іванів.

Читайте також: Під час засідання “круглого столу” обговорили, як відродити древній Галич

Категорії
Життя
Новини
Loading...