В Івано-Франківську відкрили виставку світлин та творчості “сонячних” дітей. ФОТО

Виставку фотографій та творчості “сонячних” дітей розгорнули в Івано-Франківську. Її приурочили до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна, який відзначають 21-го березня, пише Суспільне...

Виставку фотографій та творчості “сонячних” дітей розгорнули в Івано-Франківську.

Її приурочили до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна, який відзначають 21-го березня, пише Суспільне Карпати.

Мама дитини із синдромом Дауна Надія Літанюк розповідає, що на заході її син Юрій презентує власну вишивку. У Франківську відкрили виставку творчості "сонячних" дітей

“З картинки перемальовується через копірку на тканину. Тоді вже на тканині вишивається. Він може сам сидіти вдома і вишивати. Через карантин ми частіше і сидимо вдома. Він сам перебиває на тканину візерунок, я йому допомагаю підбирати нитки, кольори. Так син сидить годинами, він так заспокоюється”, – розповідає Надія Літанюк.

У Франківську відкрили виставку творчості "сонячних" дітей

У холі можна побачити фотографії із сімейної фотосесії та роботи дітей, зроблені власноруч. Голова ГО “Сонячні діти Івано-Франківщини” Валентина Цура розповідає, що у їхній організації є 15 сімей. Таку виставку вирішили організувати, аби нагадати про те, що завжди готові допомагати батькам, у яких є “сонячні” дітки.

“Ми пробували писати різні гранти на отримання грошей, щоб могти щось більше зробити. На жаль, поки що ми отримуємо відмови. Нам радять звертатися до міжнародних організацій. Свої, місцеві організації, поки що не поспішають підтримувати. Для нас дуже важливо отримати власне приміщення, в якому ми могли б займатися з дітками, залучати логопедів”, – пояснила Валентина Цура.

У Франківську відкрили виставку творчості "сонячних" дітей

За даними медико-генетичного центру, в області – 161 дитина із синдромом Дауна до 18-ти років. Ще двоє “сонячних” дітей народилися цього року.

Директор департаменту соціальної політики ОДА Володимир Корженьовський повідомив, що у них на обліку є 227 дітей з інвалідністю. Серед них – “сонячні” діти.У Франківську відкрили виставку творчості "сонячних" дітей

“У наших закладах знаходяться зараз більше 20-ти людей, які проходять реабілітацію. Крім того, вони проходять реабілітаційні процедури, реабілітацю в закладах територіальних громад. У минулому році батьки писали заяви. На дітей з інвалідністю було виділено 5,5 мільйона гривень”, – додав Володимир Корженьовський.

Виставка фотографій та творчості “сонячних” дітей є одноденною. У Франківську відкрили виставку творчості "сонячних" дітей

До слова, з 2006-го року 21-го березня у світі щорічно відзначають Міжнародний день людини із синдромом Дауна. День і місяць вибрано невипадково, а за номером пари та кількістю хромосом у них. У кожної людини 46 хромосом, а в людини з типовою формою синдрому Дауна – 47. За статистикою ВООЗ на 700-800 немовлят одна дитина народжується із синдромом Дауна.

Читайте також: Місцева влада буде самостійно вирішувати, чи обмежувати рух транспорту в “червоній” зоні

Категорії
Культура
Новини
Loading...