Відбулося перепоховання жертв гестапо. Серед загиблих багато прикарпатців (ФОТО)

19 листопада відбулося перепоховання воїнів ОУН-УПА в’язнів Чортківської тюрми, розстріляних нацистами у 1942р. поблизу Ягільниці. У таємних документах німецької служби безпеки історики віднайшли, що...

19 листопада відбулося перепоховання воїнів ОУН-УПА в’язнів Чортківської тюрми, розстріляних нацистами у 1942р. поблизу Ягільниці.

У таємних документах німецької служби безпеки історики віднайшли, що гестапо організувало акцію «100 за 1» після вбивства у Львові членом руху Бандери СС-штурм-шарфюрера і кримінального секретаря Георгарда Шарфа із головного уряду безпеки Райху. Так, від 25 до 27 листопада 1942 року розстріляно 28 в’язнів у Львові, ще 20 – в інших містах Галичини, а потім 60 у Чорткові. Так зване захоронення зробили у полі між Чортковом та Старою Ягільницею. На передбачуваному місці було встановлено пам’ятний хрест, де кожного року за участю родичів відбувалося вшанування розстріляних людей.

Братську могилу жертв тієї кривавої події після багатьох років пошуків нарешті нещодавно знайдено на полі. Серед загиблих – жителі Тернопільщини, Івано-Франківщини, Львівщини. 

Ідентифікували тільки тіло священика. Прізвища більшості інших теж відомі давно, ще до того, як їх знайшли. За 75 років від часу розстрілу тіла дуже погано збереглись. Тож фахівці не знайшли можливості скласти їхні останки окремо (кістки розсипались від найменшого дотику). Тому за згодою родичів похоронили в одній труні священика, а останки інших поклали у спільні шість домовин.

Родичі прощалися 19 листопада із загиблими під час літургії у катедральному соборі Апостолів Петра і Павла УГКЦ. Далі процесія вирушила ходою вулицями Чорткова до кладовища.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...