93-річний паламар із Прикарпаття за 30 років не пропустив майже жодної літургії

93-річний Петро Федик з Тисмениці — найстаріший паламар Прикарпаття. За 30 років він не пропустив майже жодної Літургії. Чоловік служить у греко-католицькій церкві святого...

93-річний Петро Федик з Тисмениці — найстаріший паламар Прикарпаття. За 30 років він не пропустив майже жодної Літургії.

Чоловік служить у греко-католицькій церкві святого Миколая, виглядає значно молодшим за свій вік. Пан Федик щодня вистоює півтора-двогодинні Служби Божі, допомагає священникам та наводить лад у храмі. Щоби дізнатися, у чому таємниця доброго самопочуття паламаря, журналіст Анна-Сабіна Ружицька вирушила в Тисменицю, пишуть “ВІКНА”.

Чоловік народився в родині довгожителів. Батько, брат та сестра пана Петра прожили понад 90 років:

“Мені пощастило, що не потрапив на війну, бо може з вами і не розмовляв би. У 1941-му мені було 15, але хотіли на фронт забрати, а мати мене сховала і щоденно молилася, щоб зі мною нічого не трапилося. Я вижив і не потрапив в руки ані німців, ані совітів, бо Бог мені життя беріг, щоб я Йому служив”.

Та після війни було не до церковних справ. Повсюди панував войовничий атеїзм. Петро Федик щодня тихо молився, аби ніхто не бачив. Чоловік одружився, а згодом у нього народились дві доньки. Пан Петро працював на хутровій фабриці міздрильщиком, де займався очищенням шкіри від сухожиль та жиру спеціальними ножами. Після виходу на пенсію працював сторожем у місцевому відділенні “Ощадбанку”. А з 1989 року, коли УГКЦ почала заявляти про себе та вийшла з підпілля, чоловік почав допомагати священникам. Паламарював у двох церквах. Тепер лише в одній

За словами Петра Федика, щодня він допомагає священникам на Літургіях: тримає свічки, розпалює і подає кадило, воду. І майже завжди на ногах. А після Служби Божої займається прибиранням в храмі: виносить сміття, косить траву, щось підбілює, підремонтовує. Коли у церкві був ремонт, то він активно допомагав робітникам. На запитання, чи не надто важко стояти 1,5-2 години, відповідає:

“Ні, бо Всевишньому служу, а Він мені здоров’я додає. Я не відчуваю своїх років”.

Щодня тисменицький паламар встає о шостій годині ранку, молиться та чекає на машину, якою його везуть до храму. Ще в 90-то років чоловік щодня їздив по три кілометри велосипедом. У храмі паламар знаходиться до полудня та повертається додому. З 18.00 до 20.00 він знову на літургії. Коли чоловік хворів, то священники, родичі та друзі провідували його в лікарні. Він просив забрати його на Службу Божу до церкви. А також плакав, що не чує церковних дзвонів. Пан Федик пускає сльозу на похоронах, коли йому доводиться проводжати в останню дорогу своїх ровесників.

До речі, чоловік взагалі не п’є спиртного, не їсть жирного, солоного та смаженого. Улюблені страви: зелений борщ з курятиною, голубці з рисом та овочами, овочеві салати і холодець з м’яса домашньої птиці.

“Таємниця паламаревого довголіття та доброго здоров’я у доброті, вірі й молитві. У нього, на щастя, жива 88-річна дружина Євгенія, є дві доньки, четверо онуків та п’ятеро правнуків”, – зазначили священники й парафіяни храму святого Миколая.

Читайте також: Стали відомі подробиці ДТП, в яку потрапив автобус з Франківщини в сусідній області. ФОТО

 

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...