Курс долара в січні 2020 року: прогноз експертів

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов прогнозує подальше зміцнення курсу гривні. При цьому чиновник заявив, що зафіксувати курс неможливо, пише “Слово і діло”. «Україна...

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов прогнозує подальше зміцнення курсу гривні.

При цьому чиновник заявив, що зафіксувати курс неможливо, пише “Слово і діло”.

«Україна намагалася тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад, в 1998-му, 2008-му або 2014-му роках», – зауважив міністр у Facebook.

Ярослав Жалило пояснив, що зафіксувати курс неможливо не через девальвацію, а через те, що НБУ дотримується монетарної політики, яка базується на плаваючому курсі. Тобто намагаються фіксувати показник інфляції, а виходячи з нього вибудовують монетарну політику, уточнив він.

«Можна говорити про особливості, на яких НБУ здійснює інфляційне таргетування, але в нашій ситуації плаваючий валютний курс – оптимальний вибір», – констатував Жалило.

Економіст спрогнозував, що в період свят і економічного затишшя можливе певне просідання гривні.

«Економічні суб’єкти діють на випередження, трохи завищують очікування, оскільки не знають, яким буде реальний курс. Однак наприкінці січня – на початку лютого, ймовірно, слід чекати зміцнення курсу», – припустив Жалило.

На його думку, немає підстав для того, що НБУ буде пом’якшувати свою політику. Це означає, що гривня буде залишатися в дефіциті, а економічні суб’єкти матимуть можливість здійснювати розрахунки за податки за минулий рік. Відповідно, завозитимуть в країну валюту, пояснив експерт.

«Чи відбудеться повернення до високих показників гривні грудня минулого року? Справа в тому, що є курс, який диктується попитом-пропозицією валюти з боку імпортерів, а є спекулятивний. Спекулятивний курс диктується політикою Мінфіну щодо наших облігацій внутрішньої позики. Який у Мінфіну план розміщення облігацій, невідомо», – пояснив економіст.

Ярослав Жалило припустив, що продаж триватиме, оскільки потрібно наповнювати бюджет, а в першому кварталі це складно. Якщо продаж триватиме, то приплив валюти також, а, отже, і зміцнення триватиме.

«У першому кварталі спостерігатиметься зміцнення гривні. Далі все залежатиме від багатьох факторів, в тому числі від глобальних трендів, ризику світової кризи, рецесії, поведінки фінансових спекулянтів», – резюмував Ярослав Жалило.

Читайте також: На дорогах Прикарпаття ожеледиця, – поліція радить не користуватись машинами без необхідності

Категорії
Новини
Новини
Loading...