В Івано-Франківську місцеві жителі проводять екскурсії містом для людей з інших регіонів України

В Івано-Франківську місцеві жителі ознайомлюють із містом людей з інших регіонів України, які приїхали сюди через війну. Ідея екскурсій належить дизайнеру, художнику і музиканту...

В Івано-Франківську місцеві жителі ознайомлюють із містом людей з інших регіонів України, які приїхали сюди через війну. Ідея екскурсій належить дизайнеру, художнику і музиканту Яремі Стецику. 8 березня на таку півгодинну мандрівку зібралися приблизно 10 людей.

Про те, як проходять пізнавальні прогулянки Франківськом — читайте у репортажі.

“Я щодня запрошую когось із місцевих, і впродовж 30 хвилин він проводить неофіційну екскурсію для людей. 7 березня, скажімо, я розповідав про свої стежки, про “Ваґабундо”, водив туди, куди ходжу сам. І так щодня: хтось із місцевих, хто зголоситься, проводитиме екскурсію — вестиме своїми стежками”, — розповідає Ярема Стецик.

Маршрут мандрівки стартує від імпровізованої різдвяної шопки поблизу ратуші. Це, каже Ярема Стецик, просто точка знайомства. Тут люди беруться за руки, стають у коло і моляться “Отче наш”.

“Починаємо з молитви, бо люди переїхали сюди вимушено. Коротко, символічно молимося за Україну”, — каже Ярема Стецик.

В Івано-Франківську місцеві жителі проводять екскурсії містом для людей з інших регіонів України

8 березня Івано-Франківськ показував Андрій Костишин. За фахом чоловік — стоматолог. Триває пізнавальна прогулянка пів години. Чоловік розповідає про різні події, людей, архітектурні стилі на прикладі того, що бачить. Він пояснює, чому згодився проводити екскурсію.

“Треба трохи відпочити, перемкнутися, я відчуваю. З іншого боку, Яремі відмовити неможливо. А я ще зі школи любив вивчати своє місто”, — каже Андрій Костишин.

Богдан Тарасов приїхав із Харкова. На екскурсію прийшов удруге. Чоловік розповідає, що добиратися сюди було складно. Коли Богдан приїхав у місто, одразу захотів вступити в тероборону, але поки що не взяли.

“Ми їхали в евакуаційному потязі стоячи, бо всі місця віддали жінкам і дітям. Тут пішов записуватися в тероборону, але там немає місць. Була черга і брали тих, хто має свою амуніцію і досвід бойових дій. А в мене — кафедра і все, навіть армії немає. Екскурсії – це доречно і до часу, бо я ніколи не був в Івано-Франківську. Це — дуже цікаво”, — ділиться Богдан Тарасов.

Антоніна Мельникова приїхала з Києва. Там жила неподалік Бабиного Яру у Дорогожичах. Після обстрілу телевежі переїхала у Солом’янку. Жінка працює адвокатесою.

“Коли з’явилася загроза оточення Києва, родичі вмовили виїхати в безпечніше місце. Упродовж місяця сподіваюся пройти стрілецькі курси й надання медичної допомоги, щоб бути більш підготовленою, і повернутися до Києва. Можливо, вступлю в тероборону. Вже хотіла, але кажуть, що зараз не записують у резерв навіть хлопців, які мають армійський досвід. Тому, щоб не гаяти часу, приїхала у більш спокійне місце”, — розповідає Антоніна.

З її слів, екскурсії — це й інформація про місто, і можливість познайомитися з місцевими жителями.

“Я приїхала 6 березня. Прийшла сюди, щоб трошки перезавантажити мозок, побачити тих, хто також переїхав, і дізнатися більше про місто, бо я тут раніше ніколи не була”, — говорить жінка.

Ярема Стецик каже, що для тих, хто опинився тут, важливо мати не тільки офіційну інформацію про Івано-Франківськ, яку можна знайти в Інтернеті, але й довідатися про те, що знають і можуть порадити місцеві. Зокрема, де поїсти, де щось придбати чи навіть полікувати зуби. Тож ті, хто вестиме екскурсії, можуть розповідати, чим займаються. Можливо, це знадобиться.

В Івано-Франківську місцеві жителі проводять екскурсії містом для людей з інших регіонів України

“Люди, які приходять на ці екскурсії, потребують знайомств, щоб поговорити з місцевими: “Ось тут – так, а тут – так, ми ходимо сюди й любимо це місце”, — розповідає Ярема Стецик.

Крім екскурсій, з 8 березня започаткували малювання — воно відбувається за годину до прогулянки.

Щодня у кафе “ГОСТ” об 11:00 є малювання. Сьогодні я проводив, завтра буде Іра Погрібна, далі — інші художники. Малювати можна картинки – комусь на фронт, комусь в госпіталь: “Дякую захиснику і любов захиснику”. Малюють і діти, і дорослі — різні люди. Хтось вміє писати, хтось не вміє — малюнки виходять дуже щирі. Якщо хтось його отримає, буде круто, бо це — дуже емоційна передача”, — говорить Ярема Стецик.

Усі екскурсії — безкоштовні. Збір — біля шопки неподалік ратуші (вул. Галицька, 4А). Екскурсії проводитимуть доти, доки приходитимуть люди.

Читайте також: В Івано-Франківську спіймали двох мародерів та прив’язали до стовпа

Категорії
Життя
Новини
Loading...