Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Місія МАГАТЕ — Міжнародного агентства з атомної енергії, вирушила до Запорізької АЕС. Це стане першим візитом агенства на станцію від початку її окупації. За...
An International Atomic Energy Agency (IAEA) team member pulls suitcases with equipment as he arrives with others to Chernobyl nuclear power plant, in Chernobyl, Ukraine, Tuesday, April 26, 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Місія МАГАТЕ — Міжнародного агентства з атомної енергії, вирушила до Запорізької АЕС. Це стане першим візитом агенства на станцію від початку її окупації. За пів року війни МАГАТЕ й досі співпрацює з Росатомом, представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, а самі росіяни займають в організації керуючі посади. Суспільне з‘ясовувало, як діє МАГАТЕ, що саме планує робити на ЗАЕС, та чого від місії очікує Україна.

Що таке МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії створили у 1957 році як структуру, яка мала запобігти розповсюдженню ядерної зброї та технології з її виготовлення. Іншою її функцією став контроль за мирним використанням атомної енергії у світі, зокрема створення стандартів ядерної безпеки.

Керівними органами МАГАТЕ є Секретаріат, Генеральна конференція та Рада керівників. Нині генеральним директором є аргентинець Рафаель Гроссі. Він має 6 заступників, серед яких і росіянин Михайло Чудаков.

Чи впливає Росія на рішення МАГАТЕ

Окрім росіянина Михайла Чудакова, агенція має й інших росіян у керівному складі, які впливають на її рішення, говорить Микола Штейнберг, колишній головний інженер ЧАЕС. “Те, що російське лобі є, і питань ставити не потрібно. Я телефоную колегам на заході — вони зомбовані. Ти до них говориш, вони слухають і поступово змінюється позиція. Але зомбовані всі цією російською пропагандою”, — пояснює Штейнберг.

Через пів року після початку повномасштабної війни МАГАТЕ продовжує співпрацювати як із “Росатомом”, представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, так і з росіянами в самій організації.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі

Що буде робити МАГАТЕ на ЗАЕС

Речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичному захисті станції, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів. Та заявив, що організація допоможе демілітаризувати Запорізьку АЕС, вивести російські військові підрозділи, техніку та працівників “Росатома” і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

Водночас більшість експертів, з якими поспілкувалося Суспільне, скептично ставиться до перспектив місії МАГАТЕ, зокрема й Віктор Шендерович: “Безумовно, проведення місії — це корисно, адже міжнародна спільнота буде знати більше, що там відбувається. З іншого боку, не варто чогось очікувати від цієї місії, адже МАГАТЕ за час війни не проявило себе як організація, яка правильно оцінює ситуацію, яка зараз відбувається”.

Схожої думки і Микола Штейнберг: “Я особисто будь-якої ефективності цієї місії не бачу. Уся система ООН показала недієздатність, те ж саме стосується і МАГАТЕ”.

Що просить зробити Україна

Очільник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков говорив Суспільному, що Росія порушила хартію ООН, міжнародні угоди з мирного використання ядерної енергії та сім основних принципів ядерної безпеки та захищеності, що затверджені МАГАТЕ. Тим самим вони вчинили акти ядерного тероризму. Нині Держатомрегулювання очікує від місії МАГАТЕ чіткої фіксації фактів порушення ядерних протоколів безпеки та шкоди, якої завдано російськими військовими.

“МАГАТЕ як організація нічого не може зробити, тому що вона не має реальних можливостей. Потрібно вивести звідти війська та повернути станцію під контроль України. Це єдине, що дійсно може вирішити проблему”, — вважає Віктор Шендерович.

Суспільне надіслало запит до МАГАТЕ із питаннями, які дії робить Агенція задля повернення контролю над українськими АЕС та чи планують вони призупинити співпрацю із Росією та росіянами. Відповіді на момент виходу матеріалу немає.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Вид на Запорізьку АЕС з Нікополя, міста на іншому березі Каховського водосховища, 22 серпня 2022 року

Категорії
Новини
Новини
Loading...