Відновлення військових з Івано-Франківської громади: де безоплатно лікують захисників та захисниць

Минулого тижня відбулася друга річниця створення Першого добровольчого шпиталю “Брасс”. Про це розповів міський голова Руслан Марцінків в програмі “Про головне в деталях”. “Найбільш...

Минулого тижня відбулася друга річниця створення Першого добровольчого шпиталю “Брасс”.

Про це розповів міський голова Руслан Марцінків в програмі “Про головне в деталях”.

“Найбільш цінне – це колектив. Тобто це реабілітологи, лікарі. Тому що це не просто психологічна реабілітація, це насамперед медична реабілітація.

У добровольчий шпиталь потрапляють хлопці та дівчата після поранень, після ампутацій однієї чи двох кінцівок. Тому дуже важливо, щоб реабілітація була якісною.

Тому ми утримуємо 80% витрат, в основному – це заробітні плати, харчування, закупівля продуктів. Ще 20% виділяють партнери, які допомагають. Це приватний бізнес та міжнародні організації.

Так склалося, що торік завершився грант, який фінансував шпиталь, тому місто ухвалило рішення взяти на утримання цей заклад”, – каже Руслан Марцінків.

Як наголошує посадовець, вкрай важливо надавати якісні послуги реабілітації захисників та захисниць.

“Крім добровольчого шпиталю, реабілітаційні послуги надають у Центральній міській клінічній лікарній, у лікарні на Матейки. Також, на Софіївці виділили приміщення, де ми починаємо ремонтні роботи. 

У цих закладах невелика кількість пацієнтів, учасників бойових дій, там сімейна обстановка, камерна. Справді ветерани себе відчувають зовсім по-іншому, чим у військових госпіталях.

Щоб туди потрапити треба на сайті добровольчого шпиталю зголоситися. Також, туди спрямовуюють військовий госпіталь або медичні заклади громади.

Пріоритетно в добровольчих шпиталях, зважаючи на те, що це фінансується з міського бюджету, надають послуги жителям Івано-Франківської громади. Тобто саме учасникам бойових дій з нашої громади”, – додає Марцінків.

Міський голова зазначає, в перспективі шукають грантові кошти, щоб розширити цей заклад.

“Є можливість розширити та додати ще додаткові місця для реабілітації в цьому закладі. Це не означає, що це єдиний проєкт.

Нагадую, що для військових з Івано-Франківської громади даємо фінансові кошти. Це 10 тисяч гривень на реабілітацію психологічну чи фізичну, кожен учасник бойових дій може отримати.

Також при пораненні військовослужбовець може отримати 30 тисяч гривень. Якщо це є важче поранення, відповідно є документи, ми даємо більші суми від Івано-Франківської громади. Це стосується жителів Івано-Франківської громади та внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій, які зареєстровані тут”, – підкреслив Руслан Марцінків.

Категорії
Місто
Новини
Loading...