На Франківщині в першому кварталі 2021 виявили 85 пацієнтів із активним туберкульозом

У стаціонар Центру легеневих хвороб за перший квартал цього року потрапило як мінімум п’ятеро прикарпатців із відділень, де лікують хворих на COVID-19.  Про це...

У стаціонар Центру легеневих хвороб за перший квартал цього року потрапило як мінімум п’ятеро прикарпатців із відділень, де лікують хворих на COVID-19. 

Про це повідомила заступниця генерального директора з лікувальної роботи Наталія Довганюк, пише “Суспільне Карпати”.

“Швидка допомога привозила пацієнта в ургентну лікарню у зв’язку з тим, що у нього задуха, він кашляє, є температура. Його у приймальному покої оформляють у палату, роблять ПЛР. Тест негативний. Розглядають інші варіанти, дивляться рентгенологічно. Щось нагадує туберкульоз. Беруть мокроту. А це є активна форма туберкульозу. І людина перебуває в палаті з пацієнтами, які хворі на COVID-19”, — розповіла лікарка.

На такі ситуації, стверджує Наталія Довганюк, оперативно реагують як працівники відділень, де лікують коронавірус, так і медики Центру легеневих хвороб.

За її словами, в першому кварталі цього року в області виявили 85 пацієнтів із активним туберкульозом. У 75-ти людей хворобу діагностували вперше, з них — 17 людей хворі на хіміорезистентний туберкульоз.

Серед хворих на туберкульоз прикарпатців — шестеро дітей і один підліток. Наталія Довганюк каже, що така кількість за перший квартал цього року – загальнорічний показник 2020-го року. Це є наслідком відсутності вакцини БЦЖ, а також проблем із туберкулінодіагностикою, якою займається сімейна медицина.

Також Наталія Довганюк розповіла, що у прикарпатських медичних закладах функціонують п’ять сучасних лабораторних приладів для швидкого діагностування туберкульозу “GeneXpert”.

Апарати дозволяють проводити молекулярно-генетичне обстеження бактеріологічних матеріалів і отримувати результати упродовж 1,5-2 годин. Також за допомогою “GeneXpert” медики можуть підбирати оптимальні препарати для лікування різних форм туберкульозу.

“Такий “GeneXpert” в Івано-Франківську встановлений на базі міської поліклініки № 1. Але хотілося, щоби лікарі частіше ним користувалися. Недавно відбувався перерозподіл розхідних матеріалів, вони не встигають їх використати до терміну придатності”, —розповіла Наталія Довганюк.

Активно працює “GeneXpert”, за словами лікарки, у Коломийській центральній районній лікарні.

Читайте також: Курс долара та євро: скільки коштує валюта сьогодні

Категорії
Життя
Новини
Loading...