Франківські ентузіасти почали будівництво слов’янського корабля “Єлизавета Київська”. ФОТО

Володимир Ільків та Назар Морозко – талановиті майстри по роботі з деревом з Івано-Франківська, які сьогодні займаються справді унікальним проектом «Середньовічна корабельня». Зараз у...

Володимир Ільків та Назар Морозко – талановиті майстри по роботі з деревом з Івано-Франківська, які сьогодні займаються справді унікальним проектом «Середньовічна корабельня».

Зараз у лісі в селі Єзупіль хлопці взялися за будівництво судна типу довбанка – слов’янського корабля, який отримав назву «Єлизавета Київська», пише Фіртка.

Саме цей корабель разом із судном скандинавського типу – «Гарольд ІІІ» пришвартують на міському озері в Івано-Франківську.

“Корабель слов’янського типу «Єлизавета Київська» є точною копією моноксилу часів Київської Русі. Одним з аналогів послугував знайдений у Маневицькому районі с. Старосілля на річці Стир унікальний човен-довбанка. Його довжина сягала понад 12 метрів. Човен датовано ХІІІ століттям. Особливості конструкції таких човнів дозволяли легко маневрувати як на річках при сплаві (течія, круті повороти, мілини тощо) так і під час бойових дій. Ця унікальна знахідка таких розмірів і морехідних якостей свідчить про розвинуте суднобудування у нашому краї та судноплавство на річці Стир. А також поповнює базу вивчення еволюції суднобудування”, – зауважив Володимир Ільків.

Реконструктори разом з однодумцями із львівського військово-історичного клубу «Чорна Галич» на час виготовлення човна живуть у лісі в наметах, одягають середньовічний одяг, щоб відчути всю атмосферу періоду, в який будувався корабель. 

Отож, поки хлопці втілюють свій задум у життя, за їх роботою можна спостерігати на сторінці Середньовічна Корабельня. Ба більше, ця справа не з дешевих, тому можна допомогти майстрам і фінансово: р/р 26006052538439, МФО 336677, ОКПО 42622703.

Читайте також: В Івано-Франківську хочуть відремонтувати дитячу екологічну станцію. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...