Невиправдані сподівання на примирення та невикористана спроба зберегти Нотаріальну палату України

1 березня 2016 року, напевно залишиться на моїй пам`яті другим після 10 січня 2014 року, найогиднішим з днів, які я провів в лавах українського...

1 березня 2016 року, напевно залишиться на моїй пам`яті другим після 10 січня 2014 року, найогиднішим з днів, які я провів в лавах українського нотаріату.

І питання не в тому що 10 січня відбулося рейдерське захоплення Нотаріальної палати України поплічниками та пристосуванцями біглої (а вже і не зовсім) міністра-кухарки Олени Лукаш в спосіб далекий від цивілізованого, і навіть не в тому, що після повалення злочинного режиму та 2 років агонії країни, ті самі люди в будь-який спосіб намагаються привласнити НПУ та приховати свої діяння.

Питання в іншому.

Питання в тому, що за для цього вони використовують (причому дуже вміло) наших колег, які не розуміючи, або навпаки добре розуміючи, допомагають їм в цьому…….

Вибачте за відступлення. Тепер по порядку.

Спочатку трошки ввідної інформації.

Ситуація, яка склалася в Нотаріальній палаті України, станом на 2016 рік, нагадує повне безвладдя та анархію. Місцеві організації колотяться на місцях, керівництво НПУ намагається домовитися щоб їх не штормили у випадку переобрання, а нотаріусам “на землі” головне щоб їх не чепали та про них забули.

Триває суд між президентом Нотаріальної палати України Людмилою Павловою та самою Нотаріальною палатою, щодо її незаконного звільнення. Наразі справа в касаційній інстанції, але дві попередні поновили її на роботі.

А ні Людмила Павлова яка поновлена на посаді Президента НПУ за рішенням суду, а ні Наталія Василина, яка на сьогодні де-юре є Президентом НПУ (її ім`я в реєстрі ЄДР) – не є нотаріусами. Нотаріальна діяльність одної (Наталії Василини) припинена рішенням управління юстиції м. Києва, як така яка зареєстрована неправомірно і з порушеннями, а інша (Людмила Павлова), взагалі не реєструвала нотаріальну діяльність.

Однак відповідно до статуту Нотаріальної палати України, кваліфікуючою суб`єктивною ознакою Президента Нотаріальної палати України, як раз є те, що Президентом Нотаріальної палати України може бути виключно діючий нотаріус.

Нотаріальна спільнота, яка в своїй масі є досить не однорідна, побачивши що виходу з кризи в юридичній площині не має, вирішує творити народовладдя, та починає збір підписів за оголошення Радою НПУ проведення позачергового з`їзду Нотаріальної палати України, з вимогою вирішення проблем та зміни керівництва НПУ.

Тепер для загального розуміння всіх процесів що матимуть місце в нотаріальному середовищі та участі нотаріусів в самоврядуванні, надам трошки загального права самоврядування, яке визначено чинним статутом Нотаріальної палати України.

Згідно Статуту НПУ, вимога про скликання позачергового з’їзду із зазначенням мотивів та порядку денного подається до Ради НПУ за підписами усіх ініціаторів з’їзду із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові кожного підписанта, нотаріального округу, де він здійснює нотаріальну діяльність, номера і дати видачі йому свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.
Рада не пізніше п’ятнадцяти календарних днів від дати отримання вимоги про скликання позачергового з’їзду зобов’язана розглянути її та прийняти відповідне рішення.

ОТЖЕ, НА ЧАС ЗАСІДАННЯ РАДИ 01.03.2016 РОКУ МИ НЕ МАЄМО НАВІТЬ ВІДПРАВНОІ ТОЧКИ, АБО НЕ МАЄМО ІНФОРМАЦІЇ ПРО ТЕ, ЧИ ПОДАНА ДОКУМЕНТАЛЬНО ДО РАДИ ЦЯ ВИМОГА!

Тому дату з’їзду визначити дуже важко.

Рішення Ради НПУ про скликання позачергового з’їзду нотаріусів України з зазначенням інформації про підстави скликання позачергового з’їзду нотаріусів України, про призначення дати проведення позачергового з’їзду нотаріусів України та порядку денного, Рада НПУ зобов’язана оприлюднити на веб-сайті НПУ протягом семи календарних днів з дня прийняття Радою НПУ такого рішення та не пізніше ніж за тридцять календарних днів до дня проведення позачергового з’їзду, а інформацію щодо місця та часу проведення позачергового з’їзду – не пізніше ніж за десять календарних днів до дня проведення позачергового з’їзду.

Позачерговий з’їзд нотаріусів України повинен бути проведений не пізніше ніж за тридцять вісім календарних днів з дня прийняття Рішення Радою НПУ про скликання позачергового з’їзду нотаріусів України.

Рішення Ради НПУ про відмову та підстави відмови в скликанні позачергового з’їзду нотаріусів України Рада НПУ зобов’язана оприлюднити на веб-сайті НПУ протягом семи календарних днів з дня прийняття Радою НПУ рішення про відмову скликання позачергового з’їзду. В разі виникнення технічних чи інших проблем з роботою веб-сайту, що унеможливлює внесення до нього та оприлюднення відповідної інформації, така інформація має бути направлена на електронну адресу всіх регіональних відділень НПУ, а також невідкладно продубльована на їх адресу шляхом використання засобів поштового зв’язку.

У разі відмови Ради НПУ в скликанні позачергового з’їзду нотаріусів України та у разі невиконання Радою НПУ обов’язку щодо оприлюднення інформації про скликання позачергового з’їзду нотаріусів, ініціатори скликання позачергового з`їзду утворюють ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ по скликанню з’їзду нотаріусів України, який наділяється повноваженнями ЩОДО СКЛИКАННЯ ЧЕРГОВОГО А НЕ ПОЗАЧЕРГОВОГО З’ЇЗДУ!!!

У разі невиконання Радою НПУ обов’язку щодо оприлюднення інформації про скликання позачергового з’їзду нотаріусів (у тому числі з незалежних від Ради НПУ обставин), обов’язок оприлюднити таку інформацію покладається на організаційний комітет ініціатора скликання позачергового з’їзду нотаріусів. Інформація про скликання позачергового з’їзду нотаріусів, дату проведення позачергового з’їзду нотаріусів та порядок денний невідкладно оприлюднюється в будь-який спосіб обраний організаційним комітетом ініціатора скликання позачергового з’їзду нотаріусів не пізніше ніж за тридцять календарних днів до дня проведення позачергового з’їзду, а інформація щодо місця та часу проведення позачергового з’їзду – не пізніше ніж за десять календарних днів до дня проведення позачергового з’їзду. В такому випадку позачерговий з’їзд нотаріусів України повинен бути проведений не пізніше ніж за тридцять календарних днів з дня оприлюднення інформації організаційним комітетом ініціатора скликання позачергового з’їзду нотаріусів.

ТАКИМ ЧИНОМ, ВІДМОВА РАДИ НПУ В ПРОВЕДЕННІ ПОЗАЧЕРГОВОГО З’ЇЗДУ ОЗНАЧАЄ, ЩО ВСЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ, ПРОВЕДЕННЯ ТА ФІНАНСУВАННЯ З’ІЗДУ РАДА “ДЕЛЕГУЄ” ОРГКОМІТЕТУ.

В разі провалу, чи відсутності кворуму на з’їзді, Рада, на чолі з нелегітимною та позбавленою посади нотаріуса Наталією Василиною ПРОДОВЖУЄ КЕРУВАТИ НПУ, до наступного пориву нотарів.……

Однак на сьогодні є другий бік медалі – суд який не поставив крапку в легітимності рішень позачергового рейдерського з`ізду від січня 2014 року і існує думка що будь-які рішення можуть бути і надалі оскаржені, що призведе до поглиблення кризи. І під цим соусом нинішня Рада палати, наче б то, щиро хоче віддати повноваження по проведенню з`ізду оргкомітету. Щоб не оскаржувалися його рішення. Апріорі розуміючи, що цих рішень, як і самого з’їзду нажаль не буде!

Міністерство юстиції в свою чергу, зайняло позицію вичікування та не втручання, однак враховуючи суспільну вагу нотаріату та його цінність для країни, все більше здається, що Мінюст може власноручно розрубати цей “гордієв вузол” та поховати норму закону про самоврядування нотаріусів.

Дивлячись на весь цей сир-бор, за ініціативою Людмили Павлової, представниками Ради НПУ, яка була чинною до 10.01.2014 року, відбулося обговорення ії пропозиції щодо проведення спільного засідання Рад НПУ для обговорення мирової угоди, визначення повноважного керівника НПУ – діючого нотаріуса віце-прекзидента НПУ Ганни Кохан та проведення позачергового з`їзду нотаріусів України.

Для цього 1 березня 2016 року, ми приїхали до столиці.

Те що відбулося там вже побачила вся нотаріальна спільнота країни.

Для мене все одно це не прийнятно, коли:

  • Нотаріусів, за кошт яких утримується ця організація, за допомогою охоронників з кийками та пістолетами не пускали до приміщення….
  • Колеги, які (якщо вони колеги) повинні були стояти поруч на вході з нами – проходили мимо і зникали за закритими дверима…..
  • Фраза “я чекав і а тепер ти чекай”, ледь не затьмарила мій мозок…..
  • Завдяки поліції Голосіївського району м. Києва – “Нотаріальний СімСім” відкрився, а поліції ніхто не бачив…..
  • Люди з яким я 10 років спілкувався на ти і пив чарку – почали говорити до мене на “Ви”…..

НЕ ПРИЙНЯТНО…….

А ще більше мною не сприймається, те що я не можу зрозуміти. Те коли не підмінюють поняття, та в будь-який спосіб намагаються залишитись при владі.

Це я про рішення, щодо відмови від проведення позачергового з`їзду за зверненням 1/7 частини нотаріусів України, з мотивів що призначено черговий з`їзд.

Ось тут напевно і криється той біс – в деталях…

Хоча, як казав сліпий – побачимо….

Ігор Фріс, нотаріус Івано-Франківська

Категорії
Архів Новин
Новини
Loading...