В Івано-Франківську презентують книгу вибраного літкритика Миколи Євшана. ФОТО

Книгу вибраного Миколи Євшана презентують в Івано-Франківську. У збірку увійшли літературно-критичні та публіцистичні статті, а також листи до Михайла Грушевського. Про це повідомив літературний...

Книгу вибраного Миколи Євшана презентують в Івано-Франківську. У збірку увійшли літературно-критичні та публіцистичні статті, а також листи до Михайла Грушевського.

Про це повідомив літературний критик та упорядник видання Євген Баран, пише “Суспільне”.

Епістолярний корпус Миколи Євшана до Михайла Грушевського друкується вперше.

Окрім географічної прив’язки літературного критика та літературознавця Миколи Євшана до Прикарпатського регіону, цікавим для краян і читачів він є тим, що це – один із найяскравіших українських критиків-модерністів початку ХХ століття, вважає Євген Баран.

“Такого критика ми не мали і не будемо, напевне, мати. Він взяв активну участь у національно-визвольній боротьбі і практичній. Він переагітував цілий полк у Перемишлі перейти на українську сторону”, – розповідає упорядник видання Євген Баран.

Публіцистичні статті Миколи Євшана актуальні до цього часу, особливо ті, де йдеться про суспільно-політичні розклади, додає літературний критик.

Що в книзі

У книзі надруковано 60 листів до Михайла Грушевського і два листи до Михайла Коцюбинського. Перший для Миколи Євшана був наставником і скеровувачем. До другого ставлення було на рівні людських взаємовідносин, як видно із форми звертань у листах та й самої їхньої змістової суті, додав Євген Баран.

Що відомо

  • Микола Йосипович Євшан – український літературний критик, літературознавець, перекладач. Започаткував власний напрямок у критиці, заснований на філософії Ніцше та Фіхте. Досліджував творчість Лесі Українки, Ольга Кобилянської, Михайла Коцюбинського.
  • “Вибити вікно в Европу для української літератури” — це був головний клич Євшана як критика. За 10 років публіцистичної діяльності він опублікував понад 170 літературно-критичних та інших творів. Його ще називають “найбільшим галицьким інтелектуалом”.
  • Помер 23 листопада 1919 року від епідемічного висипного тифу у Вінниці (у цей час тут померли від цієї хвороби майже 10 тисяч вояків УГА).

Читайте також: Правоохоронці розшукують безвісти зниклого мешканця Калущини

Категорії
Культура
Новини
Loading...