Штрафи п’яних не лякають. У Франківську щоночі затримують 3-4 нетверезих водіїв

Водій, який сідає за кермо напідпитку, — потенційний злочинець. В Україні вже діють нові штрафи за п’яну їзду, та багато водіїв вірять, що народними...

Водій, який сідає за кермо напідпитку, — потенційний злочинець. В Україні вже діють нові штрафи за п’яну їзду, та багато водіїв вірять, що народними способами можливо вивести алкоголь з крові й далі продовжують кермувати після гулянок.

25 липня цього року Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за водіння авто у стані сп’яніння. Відтепер за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, каратимуть штрафом у розмірі 10200 грн і позбавленням водійських прав на рік.

За повторні порушення передбачені суворіші покарання: 20400 грн і 40800 грн відповідно за другу й третю спробу сісти п’яним за кермо. При цьому права відбиратимуть на три роки і на 10 років. Тих, хто продовжить їздити вже без водійського посвідчення, щоразу штрафуватимуть на 510 грн, розмір цього штрафу не збільшився.

У патрульній поліції Івано-Франківська «Репортеру» повідомили, що водії недовго боялися нових штрафів.

«У перші дні після 17 липня ми помітили різке зменшення кількості водіїв, які їздили нетверезі, — каже начальник патрульної поліції Дмитро Міхалець. — Та пройшло кілька днів — і все повернулося назад. Щоночі ми виявляємо 3-5 водіїв у стані алкогольного сп’яніння. Ситуація катастрофічна, за останній тиждень склали 24 протоколи за ст. 130 КУпАП».

Згідно з офіційною статистикою, за сім місяців цього року на вулицях міста копи спіймали 585 нетверезих шоферів. Звісно, адмінпротокол, складений патрульними, потім можна оскаржити, але практика показує, що результат такої копіткої роботи водія, якого спіймали нетверезим, невисокий — за цей час суди скасували лише шість протоколів.

709156_1488893

«Від початку року в Івано-Франківську сталося 611 ДТП, — говорить Валерій Павлюк, т.в.о. начальника сектору розшуку та дізнання патрульної поліції. — 59 із них — через водіїв у нетверезому стані. Тобто майже кожна десята ДТП. У 10 аваріях постраждали 16 людей. Щастя, що ніхто не загинув».

Коли поліцейські зупиняють водіїв і питають, чи вживали ті алкоголь, більшість відхрещується. Проте згодом алкотестер показує позитивний результат. Патрульні розповідають, що траплялися випадки, коли шофери признавалися, що вживали «ще вчора» і сподівалися, що спирту у крові вже нема. А були й такі, котрі розповідали, що зранку пили олію або приймали таблетки, які б мали вивести алкоголь.

«Це абсолютна нісенітниця, — каже Ігор Карпінець, т.в.о. головного лікаря Івано-Франківського обласного наркодиспансеру. — Алкоголь осідає в крові, і нема ніяких препаратів чи способів, щоб пришвидшити його розпад. Так, жуйки чи спрей для рота можуть на якийсь час освіжити подих, але випари спирту з порожнини рота нікуди не діваються».

За словами Карпінця, пристрій «Драгер», який використовують поліцейські на дорозі для виявлення п’яних — це лише допоміжний засіб, який дає змогу працювати оперативно. Насправді ж покази «Драгера» для медиків практично нічого не значать — висновки про сп’яніння вони дають на підставі медогляду. До слова, перевіряти нетверезих керманичів поліція може в будь-якій районній лікарні, а от аналіз крові на вміст алкоголю роблять лише у Франківську.

709242_1488937

«Репортер» розпитав водіїв, чи використовують вони народні способи, щоб швидше протверезіти перед тим, як сідати за кермо. Виявилося, що варіантів є багато: жування кавових зерен, лаврового листка, смоктання льодяників, фізичні вправи і теплові процедури, пити багато води або рослинної олії. Та лікарі твердо стоять на своєму: навіть таблетки з аптеки нічим не зарадять.

«Ефект від примусової фізкультури для боротьби з алкоголем мінімальний, — говорить кардіолог Петро Дубиняк. — Інколи інтенсивні фізичні вправи можуть довести нездорову людину в стані алкогольного сп’яніння до серцевого нападу або навіть інфаркту, бо організм і так працює у стресовому режимі. Якщо ви п’яні — ніяких віджимань, присідань і пробіжок! Це стосується і небезпечної поради попаритися в лазні, прийняти контрастний душ або крижану ванну. П’яній людині робити це категорично заборонено».

Бувалі водії розповідають, що коли їх нетверезими зупиняли працівники ДАІ, то, щоб уникнути відповідальності, можна було вийти з авто і прямо перед інспектором випити горілки. Мовляв, випив щойно, спробуй довести, що я нетверезим їхав.

«Частина 4 статті 130 КУпАП, — розгортає кодекс Дмитро Міхалець. — Вживання водієм алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі після того, як авто зупинили та до медогляду — штраф 20 400 грн та позбавлення прав на три роки. Тому радимо не займатися дурницями. Якщо випили за кермом, то пересідайте на громадський транспорт чи таксі. Це завжди дешевше».

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...