На Франківщині батьки не пускають дітей на навчання до аварійної школи

Страйк як єдиний дієвий спосіб впливу на чиновників. На Франківщині батьки учнів вже кілька днів як не пускають своїх дітей на навчання.  У селі...

Страйк як єдиний дієвий спосіб впливу на чиновників. На Франківщині батьки учнів вже кілька днів як не пускають своїх дітей на навчання. 

У селі Раковці більше двохсот учнів. І всі вони навчаються у стареньких корпусах. Їх сім, щоправда, два із них – через аварійний стан – кілька років тому закрила санепідемстанція.

Сьогодні під класи також облаштовані приміщення у сільській раді та дитячому садочку. Але місця всім все одно не вистачає. Учнів з кожним роком більшає. Найважче дітям навчатися взимку – розказує мати п’ятикласника Анна. У класах дуже холодно і її син постійно хворіє.

“От ми даємо ось ці подушечки щоб діти не простуджувалися. Бо висидіти стільки уроків на таких холодних стільцях дуже важко. Діти хворіють”, – сказала Анна Луцик, мати п’ятикласника.

Нову школу в Раковці почали зводити ще тридцять років тому. Фундамент залили лише в 2011 і після цього роботи припинились. Минулого року батькам увірвався терпець, і вони першого вересня не пустили дітей до школи, а ще на кілька днів перекрили дорогу. Тоді чиновники відразу віднайшли в бюджеті два з половиною мільйони гривень, за які до кінця року були зведені аж два поверхи нової школи. Нещодавно роботи знову припинились. І селяни почали страйкувати – дітей від початку тижня до школи не пускають.

“У нас тепер один вихід страйк. Коли ми страйкуємо, почали того року страйкували почалося трошки завезли панелів, завезли цегли почали робити ціле літо ніхто не робив а як першого вересня не пішли діти до школи то робили до морозів, руки замерзали люди робили”, – сказала Марія Веркалець, жителька села Раковець

Вже через день після того, як діти не пішли до школи, на будівництві закипіла робота.

“Кінець лютого мали вже бути робочі на школі. Їх не було. Дітей не пустили в понеділок до школи. Вже десь стали появлятися робочі і от вчора приїхали до нас представники обіцяють нам 500 тисяч”, – сказала Руслана Вишнівська, жителька села Раковець

“Районною радою прийнято рішення разом із субвенцією в межах 500 тисяч гривень. Десь цього тижня має бути на рівні обласної ради розглянуто питання на бюджетній комісії з приводу спрямування ще 500 тисяч гривень”, – сказав Василь Петришин, заступник голови Богородчанської РДА

Та люди незадоволені – цих грошей вистачить всього на один-два місяці будівництва. Весь кошорис більше 30-ти мільйонів гривень. Тому сьогодні теж пускати дітей до школи батьки не збираються. Чекають на детальний план робіт, і виділені під нього реальні гроші. 

Нагадаємо, у вересні 2016 року батьки учнів Раковецької школи перекрили дорогу та не пустили дітей до школи, вимагали продовжити будівництво школи, яке призупинилось кілька років назад. Питання будівництва школи ще минулого року гостро піднімала депутат обласної ради від партії «ВОЛЯ» Марія Рудик, яка направляла безліч запитів та звернень щодо виділення коштів на Раковецьку школу. Зокрема, щодо включення її у перелік об’єктів, які будуть фінансуватись з  Державного фонду регіонального розвитку, щодо виділення коштів з Держбюджету для реалізації проектів соціально-економічного розвитку.

Як відомо, через аварійний стан школи у Раковці учні навчаються у старих корпусах, класи облаштували навіть у столовій, в приміщенні НВК та сільради. Там складні умови для навчання, щоб їх покращити, за сприяння обласного управління освіти та Марії Рудик, для учнів школи закупили нові парти, також Рудик допомогла з постачанням послуг Інтернету. 

Будівництво нової школи розпочалось в 2011 році. До 2013 року був закладений тільки фундамент, але з початком революції призупинилось. Цьогоріч розлючені батьки вкотре не пустили дітей у школу та навіть перекривали дорогу, бо умови в яких навчаються діти є неприйнятними. Тому питання будівництва школи є важливим для райдержадміністрації, для райради, депутатів всіх рівнів.

Джерело

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...