Черемош – річка, яка поєднала вірування гуцулів та захоплення екстрималів

Найекстремальніша річка України – Черемош. Для гуцулів ці води священні. Кажуть, ріка зберігає вірність лише їм, адже народжується на Гуцульщині, живе з ними і...

Найекстремальніша річка України – Черемош. Для гуцулів ці води священні. Кажуть, ріка зберігає вірність лише їм, адже народжується на Гуцульщині, живе з ними і помирає, впадаючи у Прут.

Річка гірська, тож може виявляти свій вибуховий характер. Завдяки цьому з’явилася професія – плотогонів. У безперервному русі вони сплавляли десятки зв’язаних колод. Просто доброї реакції було недостатньо, досвідчений плотогін знав кожен вигин і кожнісінький камінь.

У 1979 році плотогони востаннє спустилися течією. Професія занепала.

Здавалося, Черемош назавжди налякав відчайдух своїм шаленим потоком. Але досі є ті, хто з нетерпінням чекає, коли ж у березні зійде крига і звільнить сковану течію.

Талий сніг і дощі перетворюють весняний Черемош на справжнього звіра, якого кортить приборкати. Найскладніша ділянка – між притокою Дземброня і селом Красник.

Тут майже безперервний ланцюг випробовувань. Дземброня, Дідів лікоть, Біла Кобила, Гучок – все це назви порогів, які добряче полоскочуть нерви екстремалам.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...