На Калущині планують відкрити етнохату, де робитимуть соляні сувеніри

Рік тому калушани Василь Фіцак та Олександр Коваль взялися за виготовлення сувенірів із солі.   Як розповідають солевари, ідея виготовляти сувеніри із калуської солі прийшла на...

Рік тому калушани Василь Фіцак та Олександр Коваль взялися за виготовлення сувенірів із солі. 

 Як розповідають солевари, ідея виготовляти сувеніри із калуської солі прийшла на думку несподівано:

“Якось під час зустрічі міський голова поскаржився, що Калуш не має власних автентичних сувенірів, і він змушений вручати офіційним делегаціям дерев`яні тарілки із написом “Калуш”, які виготовлені у Косові. На той момент ми вже випарювали сіль, і я собі подумав: а чому б не спробувати?”.

Спочатку пробували просто фасувати сіль у пакуночки, але швидко дійшли висновку, що це не дуже добра ідея. Пакунок мокрів від солі і увесь задум звівся нанівець. Тому чоловіки коригували ідею — вирішили виготовляти соляні цеглини. Увесь процес виробництва проходить вдома в Олександра Коваля, пише delo.ua

“Далі були два місяці проб і помилок. Я виготовив прес-форму і почав випарювати ропу й пресувати сіль. Та це вдалося не зразу. Спочатку сіль виходила занадто суха і не трималася купи. Потім з`ясувалося, що від температури випарювання також багато залежить. Пресовану “цеглину” я залишаю ще на якийсь часу у духовці, щоб “запеклася”. Потім ми зрозуміли, що ставити сіль безпосередньо на дерев`яну підставку недоцільно, адже сіль виділяє вологу і дерево мокріє. Тож, почав використовувати мішковину, яка утворює ніби повітряну подушку між соляною цеглиною та дощечкою. Купили сургуч, розробили власний логотип — одне слово, уже під кінець другого місяця ми нарешті побачили результат нашої праці. Логотип, до речі, планую запатентувати”, — розповідає Олександр.

Соляна цеглина має довжину 1437 мм, що символізує рік першої письмової згадки про Калуш.

“На пробу” ми виготовили 30 сувенірів: 20 з них купила міська рада, 10 — роздали і роздарували. Кілька цеглин я заніс у сувенірний магазин і вони розійшлися, як гарячі пиріжки”, каже калушанин.

Собівартість сувенірної “цеглини” — 25-30 грн. У магазин активісти продали їх по 60 грн, а вже там реалізовували по 75 грн.

Щоб стартувати з цією бізнес-ідеєю, багато коштів не потрібно: на початок вистачить 10-15 тис. грн, щоб орендувати приміщення, купити кілька кухонних плит, посуд, випарювати розсоли та виготовляти сувеніри.

Паралельно калушани шукають невеличке приміщення у районі для створення етно-хати. Це має бути стара дерев`яна хата, може бути перехняблена — одне слово, тут має панувати дух автентичності і старовини.

“Орендуємо її і влаштуємо міні-солеварню, у якій можна буде не тільки купити сувеніри, але й пройти майстер-клас і навіть самотужки зварити собі соляний сувенір”, – розповідає Олександр Коваль.

Категорії
Новини
Новини
Loading...