Депутати дозволили власникам житла шукати альтернативу ЖЕКам

Верховна Рада ухвалила закон про колективне управління багатоквартирними будинками.   Нардепи ухвалили в цілому законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Таке...

Верховна Рада ухвалила закон про колективне управління багатоквартирними будинками.

 

Нардепи ухвалили в цілому законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Таке рішення підтримали 256 нардепів.

Згідно з текстом законопроекту, усі власники квартир багатоквартирного будинку оголошуються співвласниками такого будинку, прибудинкової території та нежитлових приміщень у ньому і самі несуть відповідальність за утримання споруди.

«Співвласники мають право: 1) вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників; 2) брати участь в управлінні багатоквартирним будинком особисто або через представника; 3) одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання; 4) безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом; 5) ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії; 6) на відшкодування винною особою збитків, завданих спільному майну багатоквартирного будинку, у розмірі, що відповідає частці кожного співвласника; 7) інші права, визначені законом. 2. Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників. 3. У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх прав попереднього власника як співвласника», – йдеться у тексті.

До обов’язків співвласників багатоквартирного будинку входять: «1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; 2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; 3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням; 4) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; 5) виконувати рішення зборів співвласників; 6) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; 7) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку; 8) додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства; 9) забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом; 10) своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. 2. Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника. 3. У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх обов’язків попереднього власника як співвласника».

Співвласники здійснюватимуть управління майном більшістю голосів. Вони зможуть обиратиуправителя багатоквартирного будинку самостійно, тобто потенційно відмовитися від послуг ЖЕКів з поточного ремонту, прибирання і т.д. у разі наявності відповідної кращої пропозиції на ринку.

У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, такі послуги здійснюватиме управитель, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок, однак до того часу, поки співвласники не ухвалять іншого рішення.

Ця норма викликала дискусії у залі, однак не була відхилена.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що він сприятиме створенню ринку послуг з обслуговування житла.

Як повідомлялося, парламент визнав ОСББ та ЖБК неприбутковими організаціями у березні.

Нагадаємо, за результатами опитування фонду «Демократичні ініціативи» у 2012 році понад 40% українців нічого не знають про ОСББ.

Також нагадаємо, зокрема у Києві влада заявляла про намір скоротити кількість ЖЕКів учетверо.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...