Між смартфонами і їх власниками знайшли біологічний зв’язок

Зв’язок між смартфонами і їх власниками виявився набагато інтимнішим, ніж це прийнято вважати: дослідження, проведене вченими Орегонського університету, показало, що він в буквальному сенсі...

Зв’язок між смартфонами і їх власниками виявився набагато інтимнішим, ніж це прийнято вважати: дослідження, проведене вченими Орегонського університету, показало, що він в буквальному сенсі біологічний — поверхня тачскрінів досить точно відображає склад бактеріального мікробіома шкіри людини, яка регулярно користується пристроєм.

Як вважають автори, отримані результати говорять про те, що мобільні телефони мають великий, поки неосвоєний потенціал використання, наприклад в якості персональних мікробіологічних сенсорів. Робота опублікована в журналі PeerJ.

Автори дослідження прослідковували геноми бактерій, отриманих з поверхні шкіри вказівних і великих пальців домінантної руки 17 добровольців і з поверхні тачскрінів  їхніх смартфонів. Виявилося, що екрани телефонів досить точно відображають персональний мікробіом шкіри власників — сукупність генів спільноти бактерій, що населяють цю частину організму.

Приблизно 82 відсотки бактерій, присутніх на пальцях, були виявлені і на тачскринах. Всього було виявлено більше семи тисяч різних мікроорганізмів. Найбільш поширеними виявилися бактерії, що належать до трьох груп — Streptococcus, Staphylococcus і Corynebacterium. При цьому жінки виявилися більш тісно пов’язані на біологічному рівні зі своїми смартфонами, ніж чоловіки — у них відсоток збігу складу мікробіомів на пальцях і екрані телефону виявився вище.

«Цей проект ще раз довів, що наші улюблені і найбільш часто використовувані речі відображають нас на мікробіологічному рівні, — зазначив провідний автор дослідження Джеймс Мідоу (James F. Meadow). — Цей ефект можна використовувати для неінвазивного моніторингу стану нашого здоров’я і впливу на нього навколишнього середовища».

Серед пропозицій авторів щодо використання виявленого феномена — скринінг смартфонів медперсоналу лікарень і відвідувачів на забруднення патогенними мікроорганізмами для запобігання їх розповсюдження всередину і за межі медустанов. Крім того, оскільки мобільні телефони поширені повсюдно і вступають у прямий контакт з навколишнім  середовищем самого власника, аналіз бактеріального мікробіома їх поверхні може стати джерелом інформації про потенційно небезпечні мікроби, з якими зустрівся господар, відзначають дослідники.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...