Історії бойових стягів: прапори, із якими бійці пережили жахи війни на Донбасі

Виставку державних прапорів відвідав президент Порошенко із родиною. Президент України Петро Порошенко разом із родиною відвідав виставку бойових прапорів із зони АТО. Про це...

Виставку державних прапорів відвідав президент Порошенко із родиною.

Президент України Петро Порошенко разом із родиною відвідав виставку бойових прапорів із зони АТО. Про це повідомляється на офіційному сайті президента. Як зазначається, експозицію виставки складали стяги різних частин ЗСУ, Національної гвардії та Держприкордонслужби. Зокрема, прапор 54-ї окремої механізованої бригади із постійною дислокацією в Артемівську, який вже рік тому було звільнено від бойовиків. Наразі військовослужбовці тримають оборону на ділянці Гірське – Золоте – Попасна – Троїцьке. Окрім того, на виставці можна побачити національний стяг, із яким українські військові пройшли Ілловайський котел. Його подарував солдату 93-ої окремої механізованої бригади Олександру Куренку його друг перед відправленням в зону АТО. Майже рік тому, під час виходу силовиків із котла, цей прапор майорів над обстріляним бойовиками ЗІЛ-131. Пошматоване знамено виявили в згорілій вантажівці, коли розшукували тіла загиблих українських бійців.
На експозиції можна побачити і стяг, із яким українці вибиралися із полону бойовиків у Щасті. Зокрема, один із них вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію Олександру та Вікторії Кононовим, який у липня 2014 року потрапили в полон “ЛНРівців”. Жінка, яка вимушено прибирала Луганську комендатуру, побачила український прапор, який слугував ганчіркою для витирання ніг. Вікторія заховала його в підвальному приміщення і, коли в місті відбувся обмін полоненими, Олександру та Вікторії вдалося забрати стяг із собою. Також на виставці присутній національний стяг, котрий раніше висів на будівлі СБУ в Донецьку, який терористи захопили навесні 2014 року. Український прапор бойовики й тут використовували замість ганчірки. У цій будівлі російські найманці утримували полонених військовослужбовці, зокрема батальйон “Донбас”. Одному із бійців із позивним “Богун” вдалося забрати та зберегти прапор, зашивши його в одяг. Бійці “Донбасу” після звільнення із полону залишили на стягові свої підписи.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...