Коломийський інтернат найбільш недофінансований в Україні

Нещодавно всеукраїнська благодійна організація “Українська благодійницька мережа” опублікувала рейтинг фінансування будинків-інтернатів України, в якому останнє, 46 місце, посів Коломийський дитячий будинок-інтернат. Автори рейтингу наголосили, що...

Нещодавно всеукраїнська благодійна організація “Українська благодійницька мережа” опублікувала рейтинг фінансування будинків-інтернатів України, в якому останнє, 46 місце, посів Коломийський дитячий будинок-інтернат.

Автори рейтингу наголосили, що “рейтинг… не можна вважати оцінкою умов, в яких перебувають вихованці соціальних дитбудинків. Низьку позицію дитбудинку у рейтингу не слід сприймати як стверджування неналежних умов у ньому і навпаки”. Однак ми вирішили дізнатися, чи справді Коломийський сиротинець є настільки недофінансованим і чому, якщо Івано-Франківська область — не найбідніша в Україні.

Коломийський дитячий будинок-інтернат призначений для виховання дівчат-сиріт чи позбавлених батьківського піклування і є закладом ІІІ профілю. Це означає, що тут перебувають діти, які мають розумову відсталість та/або психічні розлади й цілком не можуть обслуговуватися самостійно. Наразі в інтернаті живе 54 дівчини.

коломия

Фото вихованок Коломийського інтернату з сайту “УБМ”

Про вихованців і роботу в Коломийському інтернаті ділиться враженнями волонтерка, що наразі відмовилася з поважних причин опублікувати своє ім’я: “Дівчата життєрадісні, відкриті до спілкування, активні, дуже позитивні. Займаємося з ними малюванням, аплікаціями, створюємо вироби з фетру, опановуємо різні художні техніки. Вже було три виставки творчих робіт дівчат: «Історія однієї квітки», «Нерозгадані почуття» і спільна виставка з прикарпатськими художниками «У межах безмежного»”.

виставка

Фото робіт дівчат з виставки “Історія однієї квітки”

Як пояснив керівник “Української благодійницької мережі” Василь Футерко, фінансування таких закладів, як Коломийський, здійснюється двома шляхами: з обласного (не центрального) бюджету та зі спецфонду — відрахувань із соціальних виплат. Зазаконом, кошти зі спецфонду можна використовувати виключно “на поліпшення житлових умов”. Але через недофінансування Коломийського сиротинцю за рахунок цих грошей дітей харчують. Відтак пан Василь назвав дві основні, на його думку, причини, через які цей інтернат опинився на останній позиції рейтингу:

1. Перевикористання коштів спецфонду.

2. Низький рівень загального фінансування на 1 особу (якщо порівняти, то загальний показник по Україні — від 7000 грн на дитину, натомість у Коломиї ця сума становить близько 5200 грн).

Ми сконтактували з директором Коломийського дитбудинку Денис Марією Йосипівною. На запитання, чи погоджується вона з останнім місцем закладу в рейтинзі “УБМ”, пані Марія відповіла, що “недофінансування є, але воно не катастрофічне”. Директорка стверджує: коштів почало бракувати десь із 2008 року. На сьогодні місячні витрати дитбудинку становлять близько 43 000 грн лише на харчування, однак виплати відповідального за це департаменту соціальної політики поки становлять приблизно 60 000 грн на рік, яких, звісно, не вистачає. Жінка зауважила, що, попри це, дітям забезпечують законне п’ятиразове харчування за рахунок благодійних внесків, яких лише цього місяця нараховано майже 360 000 грн.

Волонтери “Української благодійницької мережі”, котра склала рейтинг, скаржаться на те, що зараз керівництво Коломийського інтернату створює штучні перешкоди, аби не допустити їх до дітей (ця інформація опублікована на сайті “УБМ”). Кореспонденти сайту 0342.ua будуть далі розбиратися в цій ситуації.

Для довідки: БО “Українська благодійницька мережа” існує з 2009 року та займається допомогою неповносправним сиротам в українських інтернатах.

Категорії
Життя
Новини
Loading...