В Україні збільшилась сума аліментів на дитину

Верховна Рада прийняла законопроект про підвищення аліментів на дитину. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшиться з 30 до 50% прожиткового мінімуму для дитини....

Верховна Рада прийняла законопроект про підвищення аліментів на дитину.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшиться з 30 до 50% прожиткового мінімуму для дитини. Тобто, раніше дитина віком до 6 років отримувала не менше 427 гривень, а віком 6-18 – не менше 533. Відтепер мінімальні виплати складатимуть 713 та 888 гривень відповідно. А з грудня цього року – 746 та 930 гривень, – повідомляє Кременчуцька газета.

Згідно із проектом, додана можливість через суд отримати наказ на стягнення аліментів у розмірі:

· чверті доходу платника аліментів – на одну дитину;

· третини доходу – на двох дітей;

· половини доходу – на трьох дітей або більше.

Але сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку:

· до 6 років – 14 260 гривень. З грудня – 14 920;

· з 6 до 18 років – 17 770 гривень. З грудня – 18 600.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшився прожитковий мінімум і соціальні допомоги

Якщо платник аліментів віддає дитині частку доходу, заборгованість визначається згідно із його фактичним заробітком на період, коли аліменти не стягувалися. Де платник аліментів отримував доход – в Україні чи за кордоном – не важливо.

Якщо на момент виникнення заборгованості платник не працював, був підприємцем із спрощеною системою оподаткування або одержував доход у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, борг визначається виходячи із середньої зарплати працівника для даної місцевості.

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...