Зараз лишаю Світлану Долгову як в.о. директора, – Марцінків про керівника франківської школи №3

Батьки школярів франківської ЗОШ№3 з польською та російською мовами навчання, які вимагають залишити на посаді директора Світлану Долгову, зустрілися з міським головою Русланом Марцінківим....

Батьки школярів франківської ЗОШ№3 з польською та російською мовами навчання, які вимагають залишити на посаді директора Світлану Долгову, зустрілися з міським головою Русланом Марцінківим.

 На зустріч з Русланом Марцінківим прийшли з півсотні батьків, обурених звільненням директорки, пише Курс.

У залі засідань також зібралися депутати-“свободівці”, прийшов і директор департаменту освіти Ігор Смаль, якого батьки звинуватили у тиску на Долгову.

Руслан Марцінків почав з того, що про конфлікт у ЗОШ №3 довідався з повідомлень у ЗМІ, перебуваючи у відрядженні в зоні АТО.

“Я хочу вам сказати: сьогодні сюжет про вашу школу вийде на російському ТБ, у суботу вийшов на Інтері. Ми трохи прославилися. Думаю, цю ситуацію можна було вирішити по-іншому. Я претензій до пані Світлани як управлінця не маю. Єдина претензія, якщо така заява пишеться, нібито через конфлікт з керівником управління (департаменту освіти Ігорем Смалем – ред.), треба було прийти до мене і сказати це. Те, що я бачив у п’ятницю… Людина може помилятися. Але коли Ігоря Смаля, який з автоматом стояв під Донецьким аеропортом, тут хтось його ловить за руки і кричить ганьба, то я не прощу, – заявив батькам Марцінків.

Далі мер почав розповідати про політику Путіна і росіян, які вбивають українців на Доньбасі. Батьки зробили меру зауваження, що це не стосується проблеми, яка зібрала їх у залі.

“Вже це сталося. Ну, зустрілися. Я у вівторок говорив зі Смалем. Питаюся: ти підписав заяву, він каже: підписав. Тоді я запропонував призначити пані Світлану в.о. Шановні батьки, будьмо толерантними, емоції є у всіх. Я вважаю, що ми нашкодили нашому місту. Я не можу зараз тиснути на Смаля і заставлять робити щось незаконне. Директор школи має право звернутися до суду. Але ще раз кажу: якби директор школи звернулася до мене, ми б це вирішили. Можете кричати, не кричати, але я зараз лишаю пані Світлану як в.о. директора”, – наголосив Марцінків.

Юридичний аспект звільнення роз`яснила начальник юридичного департаменту Надія Кедик. За її словами, Ігор Смаль підписав заяву Долгової про звільнення за власним бажанням 11 вересня, а Долгова вирішила відкликати власну заяву аж 13 вересня. Якби заява про відкликання була подана до 11 вересня – усього цього конфлікту не було б.

“Я хочу знайти компроміс. Нехай директор працює во. Я знаю приклади, коли директор працював в.о. і 3, і 4 роки. Крім того, директор може звернутися до суду. Потрібен компроміс. Але треба розуміти, що сьогодні з цього залу ніхто на 100% задоволеним не вийде”, – підсумував Руслан Марцінків.

Світлана Долгова зазначила, що шкодує, що конфлікт вийшов у публічну площину і розповіла про тиск з боку Ігоря Смаля.

“Як директор, як жінка я відчувала цей тиск. Останньою краплею стало 1 вересня. Директор департаменту повірив якимось людям, а не звернувся до мене, директора школи. Я дуже шкодую що написала заяву. На сьогодні я не можу зрадити батьківський колектив школи, тому я в голос сказала, що готова залишитися”, – зазначила Долгова під оплески залу.

Мені сьогодні потрібний спокій у школі. Ми зможемо його забезпечити, і зможемо далі працювати. Я вірю, що Президент підпише закон про освіту, і все зміниться. Нам не потрібно буде доводити, хто більший патріот”, – сказала Долгова.

Директорка запросила усіх присутніх на уроки до школи: щоб побачили, як діти вчать історію і мову, “які вони патріоти”. І ще раз звернулася до Марцінківа з проханням задовольнити її другу заяву.

Втім, міський голова залишився непохитним. Його підтримала секретар міської ради Оксана Савчук:

“Пані Світлані потрібно прийняти виважене рішення. Вам треба дійти компромісу і рухатися далі. Ви продовжуєте виконувати обов’язки і працюєте. Не треба збурювати батьків, а працювати”, – зазначила Савчук.

Марцінків додав, що вчора йому дзвонили “хлопці з фронту”, які пообіцяли приїхати захищати Смаля. Вогню в суперечку додав “свободівець” Володимир Попович, який у відповідь на вигуки батьків облаяв їх “нащадками кагебістів”. Марцінків змушений був закликати зал до спокою.

Як писав КУРС, директорка ЗОШ №3 з польською та російською мовами навчання Світлана Долгова 8 вересня написала заяву про звільнення за власним бажанням, 11 вересня її підписав Ігор Смаль. Батьки школярів вважають, що на директорку тиснув міський департамент освіти і особисто його керівник “свободівець” Ігор Смаль. Учора, 14 вересня, батьки завітали до департаменту освіти з вимогою залишити Долгову на посаді, однак той відмовився скасувати наказ про звільнення. На загальношкільних зборах 15 вересня директорка ЗОШ №3 розповіла батькам і журналістам про конфлікт з міським департаментом освіти. 

Категорії
Новини
Новини
Loading...