Влада Франківська вимагає розширити перелік осіб, яким має призначатись субсидія

На засіданні сесії Івано-Франківської міськради міський голова Руслан Марцінків зачитав звернення від громади міста до Кабінету міністрів України з вимогою внести зміни до Положення...

На засіданні сесії Івано-Франківської міськради міський голова Руслан Марцінків зачитав звернення від громади міста до Кабінету міністрів України з вимогою внести зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

У зверненні йдеться про те, що низкою змін до постанов Уряд ввів нові обмеження, через які субсидія призначатися багатьом категоріям людей не буде, пише Курс.

“У своїх повідомленнях уряд називає зміни “більш справедливим підходом” у нарахуванні субсидій і не приховує, що має на меті скоротити кількість їх отримувачів”, – йдеться у тексті.

Також зазначається, що нововведення торкнуться пенсіонерів, які є найбільшими отримувачами субсидій, які є єдиною можливістю “хоч якось вижити і не накопичувати борги за комунальні послуги”.

До прийняття постанови житлову субсидію від держави отримували 46 019 домогосподарств міста Івано-Франківська. Втім, тепер ця цифра може зменшитися вдвічі, через що в місті вже зростає соціальна напруга. На сьогоднішній день отримують субсидію 15 927 домогосподарств. В 2017 році таких одержувачів було 35 853 домогосподарства.

“Новий порядок нарахування субсидій вже спричинив хвилю невдоволення громадян. Почастішали скарги щодо відмови у наданні субсидії, оскільки в складі домогосподарств є зареєстровані особи, які фактично не проживають (перебувають за кордоном) та не допомагають своїм рідним; збільшується кількість розлучень, тощо”, – йдеться у зверненні.

Депутати міськради вимагають від Кабінету Міністрів України розширити перелік осіб, яким має призначатися житлова субсидія, та внести зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій:
1. надати право на призначення субсидії домогосподарствам, в складі яких є непрацюючі особи;
2. не обмежувати право на призначення субсидії нормою у 120 квадратних метрів для квартир і 200 квадратних метрів для будинків, а призначати житлові субсидії відповідно до соціальних житлових нормативів з урахуванням кількості зареєстрованих осіб;
3. надати право комісіям, виходячи з обставин, виключати зі складу домогосподарств зареєстрованих осіб, але які фактично не проживають та перебувають за кордоном;
4. доповнити перелік непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла по рішенню комісії: особами, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, та особами, які отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства.

Читайте також: На Прикарпаття з перевіркою завітав телепроект “Інспектор. Міста”. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...