Медовий спас: сьогодні українці святкують Маковея

Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.  14 серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковея, яке в церковному календарі називається...

Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. 

14 серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковея, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня починався двотижневий Успенський піст – Спасівка, який закінчується одним із найбільших свят серпня – Успінням Пресвятої Богородиці.

Цього дня православна і католицька церква згадує також і сім мучеників Маккавеїв, які були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам. Мученицька смерть братів Маккавеїв згодом надихнула Іуду Маккавея на повстання проти жорстокого правителя. Іуда Маккавей переміг Антіоха й очистив Єрусалимський храм від грецьких ідолів.

На Маковея святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

Свято Маковея називається в народі “Першого Спаса”, медовим Спасом – другий, яблучний Спас святкують 19 серпня. 

Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно корисною від усіх хвороб. В цей день святили також колодязі та воду в річках.

Читайте також: Молодь Прикарпаття кличуть на ювілейну пішу прощу до Гошева. ПРОГРАМА

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...