Франківці скаржаться на густий дим від спалювання листя мешканцями приміських сіл. ФОТО

Іванофранківці скаржаться на вечірній смог. Щовечора мешканці приміських сіл спалюють сухе листя, траву й спальні райони міста опиняються в димовій завісі, інформує кореспондент Фіртки. Особливо...

Іванофранківці скаржаться на вечірній смог.

Щовечора мешканці приміських сіл спалюють сухе листя, траву й спальні райони міста опиняються в димовій завісі, інформує кореспондент Фіртки.

Особливо страждають мікрорайони Пасічна і Каскад, де ввечері дим дуже густий і мешканцям доводиться зачиняти в оселях вікна.

Як розповіли в МКЛ, при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини.

На присадибних ділянках рослини нерідко кроплять пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно кропимо від колорадського жука. Особливо шкідливий цей дим для хворих із легеневою патологією, яких у Франківську декілька тисяч.

За спалювання листя планують у тридцять разів збільшити штрафи. Адміністративні стягнення для фізичних осіб коливатимуться від трьох до шести тисяч гривень.

Підприємців штрафуватимуть ще суворіше. Відповідні нововведення ініціює Міністерство екології та природних ресурсів.

Читайте також: “Не палити, а перетворити на добриво”, – розповідь активістки, як не робити шкоди іншим та отримати надурожай. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...