У Франківському медуніверситеті досліджують коноплю. ФОТО

Завідувач кафедри фармації ІФНМУ, доктор фармацевтичних наук, професор Андрій Грицик розповів про напрями наукових досліджень, якими займається кафедра. Головний – вивчення властивостей лікарських рослин Карпатського регіону, виготовлення...

Завідувач кафедри фармації ІФНМУ, доктор фармацевтичних наук, професор Андрій Грицик розповів про напрями наукових досліджень, якими займається кафедра.

Головний – вивчення властивостей лікарських рослин Карпатського регіону, виготовлення з них різних лікарських форм та застосування в лікувальній та відновній терапії,- пише Курс.

“На нашій базі в м. Яремче є дослідні ділянки лікарських рослин фармфакультету, які мають державний статус з 2008 року і на яких проводимо наукові дослідження. Плюс наукова лабораторія. Результатом роботи є набір олій для внутрішнього і зовнішнього застосування. Рекомендуємо їх як косметичні та лікувально-косметичні засоби. Так науковий напрям – дослідження жировмісних рослин – на кінцевому етапі отримав втілення у продукції, яка виробляється спільно з товариством “Фітолік” і представлена у фармацевтичній мережі України. Продукцію, яку пропонує фармацевтичний факультет університету, можуть широко використовувати також відділення реабілітації та масажні салони”, – розповів Андрій Грицик.

На фармфакультеті досліджували, зокрема, властивості олії ріпаку. В процесі запатентували прес для холодного віджиму олії – це дозволило отримати її як лікувальну сировину і максимально зберегти її користь. На сьогодні, додає завкафедри, доступна 100% натуральна ріпакова олія.

“Ріпакова олія рекомендована як додаткове джерело ненасичених жирних кислот, вітамінів та мінералів рослинного походження з метою загального зміцнення організму та профілактики атеросклерозу і серцево-судинних захворювань”, – зазначив він.

Окрім того, виготовляють композиції з ефірними оліями інших лікувальних рослин. Фітокомпозиції містять біологічно активні речовини. Івано-Франківський медуніверситет пропонує широко використовувати їх як масажні олії. Вони створені під певний тип шкіри і здатні змінювати настрій, стверджує Андрій Грицик.

Так, з нагоди сьогоднішнього Дня Валентина науковці рекомендують на масажний сеанс олійку “Переможець” для чоловіків і олію “Ейфорія” для жінок.

Особливий склад “Переможця” нормалізує вентиляцію легенів, мінімізує дихальну недостатність і є відмінним протикашльовим засобом, зокрема при кашлі курців. Фітокомпозиція містить ефірні олії сосни, ялиці та коріандру. Останній має властивості афродизіаку.

Фітокомпозиція “Ейфорія” – ефірні олії кориці, ванілі та мандарину – має властивості антидепресанта, тонізує, розгладжує шкіру.

Результатом трирічної роботи науковців фармкафедри є 6 різних фітокомпозицій, кожна завірена патентом на корисну модель.

Наступні дослідження – вивчення інших джерел жирних олій, зокрема коноплі та амаранту, які можуть бути перспективні для медичного використання, повідомив Андрій Грицик. ІФНМУ має угоду з Інститутом коноплеводства на постачання сировини для досліджень – це технічна конопля, спеціально виведені сорти, які не містять канабіноїдів і дозволені до використання як технічні олійні культури.

“З насіння коноплі ми отримуємо жирну олію, яка має характерний запах, смак, зеленуватого кольору, і ми вбачаємо, що вона може бути перспективна для розробки лікувально-профілактичних фітокомпозицій”, – пояснив Грицик.

   

 

Читайте також: Три франківські університети увійшли до світового рейтингу Webometrics

Категорії
Новини
Новини
Loading...