Екзит пол. Вірити, чи не вірити?

Жадоба влади та захмарність амбіцій досить часто спонукають певну частину людей до виборчих маніпуляцій, зловживань та відвертих фальсифікацій.   Саме завдяки таким явищам у...

Жадоба влади та захмарність амбіцій досить часто спонукають певну частину людей до виборчих маніпуляцій, зловживань та відвертих фальсифікацій.

 

Саме завдяки таким явищам у суспільстві зародилася нова практика дослідження та моніторингу прозорості виборчого процесу, як екзит пол або паралельний підрахунок голосів.

Подібна практика в Україні показала свою беззаперечну ефективність під час президентських виборів 2006 року, коли за результатами паралельного підрахунку голосів було спершу виявлено, а потім і підтверджено факти масових явищ зловживань та фальсифікацій у процесі підрахунку голосів. Ефективність даної технології моніторингу підтверджує також те, що зазвичай результати попередніх опитувань мають відносно невелику похибку відмінності  у порівнянні з офіційно озвученими результатами виборів. Крім того, практика отримання результатів попереднього голосування на Прикарпатті неодноразово показала свою ефективність під час виборчих компаній 2010, 2012 та 2014 років.

Більш вагомої ефективності застосування даного методу моніторингу виборчого процесу додає чисельність паралельно проведених опитувань. Наявність декількох суб’єктів екзит полу забезпечує об’єктивність попередніх результатів виборів і унеможливлює процес перетворення екзит полу на виборчу маніпуляцію, чи технологію тиску на думку громадськості.

Отже, час голосування спливає і вже  невдовзі ми станемо свідками попередніх результатів виборів та волевиявлення громади.

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...