До “Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я” хочуть приєднати два заклади

“Прикарпатський наркологічний центр” та “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги” планують приєднати до “Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я”. Таке рішення ухвалила комісія обласної ради...

“Прикарпатський наркологічний центр” та “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги” планують приєднати до “Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я”. Таке рішення ухвалила комісія обласної ради з питань охорони здоров’я. Працівники закладів, які планують приєднати, – виступають проти, пише Суспільне Карпати.

Завідувачка відділення невідкладної наркологічної допомоги “Прикарпатського наркологічного центру” Інна Тітова розповідає, що сюди потрапляють хворі у важкому стані. Зараз майже всі ліжка у відділенні зайняті.

“Це різноманітні алкогольні та наркотичні отруєння, отруєння сурогатами, це стани алкогольної коми, наркотичної, стани передозування, стани алкогольних психозів, судоми”, — каже Інна Тітова.

До "Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я" хочуть приєднати два заклади

“Прикарпатський наркологічний центр”, а також “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги” профільна комісія обласної ради вирішила реорганізувати та приєднати до “Прикарпатського обласного центу психічного здоров’я” у зв’язку з фінансовою неспроможністю. Про це йдеться у протоколі комісії.

За словами медичної директорки наркологічного центру Жанни Удовик, минулого року медзаклад законтрактував з НСЗУ чотири пакети послуг на 35,5 мільйона гривень. За гроші, які отримали, підвищили зарплати персоналу, закупили обладнання та провели ремонт.

“Ми дуже фінансово успішні, і зараз приєднувати нас до когось, щоб ми покращували чийсь фінансовий стан, – просто нелогічно. Зараз йдеться про те, що для нас немає місця десь. Ми все одно залишаємося тут. Дирекція об’єднання буде там. За кожною печаткою, за кожним підписом, скільки разів на день ми, наші пацієнти будуть їздити туди”, — розповідає Жанна Удовик.

"Обласний заклад з надання психіатричної допомоги"

“Обласний заклад з надання психіатричної допомоги” минулого року законтрактував з НСЗУ один пакет послуг, однак цього року подали заявку на три.

Він розрахований на 200 місць, зараз майже всі заповнені. За словами виконувачки обов’язків директора Стефанії Шпак, працівники закладу не підтримують приєднання до “Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я”.

“Я вважаю, якщо так станеться, то ніхто нас нікуди ні з хворими, ні з персоналом не візьме. Хворі наші залишаться на вулицях, а персонал буде звільнений з роботи. Це буде однозначно”, — зазначає Стефанія Шпак.

До "Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я" хочуть приєднати два заклади

Інформацію про фінансову неспроможність закладів, які планують реорганізувати, готував обласний департамент охорони здоров’я. Йому комісія доручила підготувати проєкт рішення про приєднання на сесію обласної ради.

За словами голови обласної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Андрія Яворського, скорочувати медперсонал у жодному із закладів не планують, водночас, можливе зменшення кількості працівників з адміністрацій.

“За рахунок економії їх можна буде дооснащувати і дофінансовувати у вигляді покращення матеріальних умов, покращення спроможності будівлі, діагностичного обладнання. Ми не хочемо руйнувати щось, ми хочемо це оптимізувати, щоб було спроможно і доступно для кожного пацієнта”, — розповів Андрій Яворський.

До "Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я" хочуть приєднати два заклади

У “Прикарпатському обласному центрі психічного здоров’я” надають психіатричну та наркологічну медичну допомогу. Тут працює понад 360 людей. За словами медичної директорки закладу Наталії Стрільців, до співпраці із закладами, які планують приєднати, готові.

“Реорганізація – так як я зрозуміла те, що говорилося, – це те, що наша установа матиме кілька локацій. Якщо говорити про ліквідацію повністю – однозначно, що дві установи ніяк сюди не перемістяться. Але ми маємо наразі розгорнуті ліжка, у нас проводяться ремонтні роботи, тому частину можна буде сюди перенести”, — каже Наталія Стрільців.

До "Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я" хочуть приєднати два заклади

За словами експертки з питань впровадження реформи охорони здоров’я в Україні Аліси Макаріхіної, практика укрупнення медзакладів, які надають вузькоспеціалізовану допомогу, є поширеною в Україні та світі. Роблять це для того, аби покращити надання послуг та збільшити дохід.

“У вас один головний лікар замість трьох, у вас шість бухгалтерів замість 23, у вас ідуть централізовані закупівлі, що полегшує проведення тендерів. Медичний персонал з огляду укрупнення медзакладів в Україні дуже рідко скорочується, якщо заклади продовжують свою діяльність уже у складі більшого закладу”, — зазначає експертка.

За словами Андрія Яворського, медустанови об’єднають лише після того, якщо за таке рішення на сесії проголосують депутати обласної ради.

Читайте також: У Брошнів-Осадській ОТГ школярам скоротять канікули і продовжать навчання до червня

Категорії
Життя
Новини
Loading...