Президент Путін створює нову імперію за моделлю Японії перед Другою Світовою – експерт

Як пише автор публікації в американському журналі National Review, «ми не можемо підставити іншу щоку і дозволити Україні спровокувати світову війну». Якщо почнеться відведення озброєнь...

Як пише автор публікації в американському журналі National Review, «ми не можемо підставити іншу щоку і дозволити Україні спровокувати світову війну».

Якщо почнеться відведення озброєнь від лінії бойового зіткнення, російські солдати будуть змушені піти з України, що «буде або дуже просто, або дуже складно, так як Росія стверджує, що їх не існує». Крим залишається окупованим, а президент Росії Володимир Путін продовжує тримати високий рейтинг, зазначає автор.

У Росії будується імперія за принципом громадянської непокори, військової інтервенції, референдуму і анексії, що часто порівнюють з анексією Німеччиною Судетської області Чехословаччини перед Другою світовою війною. Однак російська зовнішня політика зараз більше нагадує японо-китайську війну (1937 – 1945), впевнений автор.

У 1931 році Японія зробила постановку китайського теракту на японській залізниці в Маньчжурії на північному сході Китаю, щоб «захопити стратегічно важливу територію, природні ресурси і новий експортний ринок», нагадує журналіст. До лютого 1932 Маньчжурія стала маріонетковим державним утворенням Японії. Міжнародне співтовариство тоді лише засудило Японію. «І більше нічого», – нагадує автор.

Японія вийшла зі складу Ліги Націй і опинилася в міжнародній ізоляції. Але жителі Японії вторгнення в Китай підтримували і називали «священною війною», завдання якої лежала в «окультуренні відсталих і диких китайців», зазначає автор. Ізоляція від західних держав навіть підтримувалася в Японії, яка вважала себе «новим гегемоном в Азії».

Після окупації Маньчжурії, Японія почала провокувати антикитайські настрої на півдні для інтервенції в Шанхай, зазначає автор. Шанхайська війна 1932 протривала трохи більше місяця, в результаті якої загинуло від десяти до двадцяти тисяч мирних китайських жителів. «Ліга Націй всього лише закликала до негайного перемир’я», – пише автор, очевидно, порівнюючи Лігу Націй з сьогоднішньою ООН.

Японія продовжила дестабілізувати Китай за допомогою сили до початку в 1937 році повномасштабної війни, внаслідок якої загинуло 20 мільйонів мирних китайців, підкреслює журналіст.

Коли Росія «вторглася на Україну і анексувала Крим», міжнародне співтовариство в особі ООН байдуже засудило її, пише журналіст. Західні санкції ізолювали Росію, хоч і незначно. І тепер в Росії, як це було і в Японії, збільшуються військові витрати і націоналістичні настрої.

«Якби Захід допоміг Китаю ще під час першого вторгнення Японії, Нанкінської різанини б не сталося. Якби Захід не залишив Чехословаччину, 6 мільйонів європейських євреїв не були б убиті », – йдеться у публікації.

У 30-ті та 40-ві роки японський імперіалізм погубив 30 мільйонів людських життів. Від німецького імперіалізму померло ще 30 мільйонів чоловік. Зараз російський імперіалізм, який зароджується, «убив» близько 5000 чоловік. «Скільки ще смертей допустить цивілізований світ?» – запитує автор. Обама раніше заявляв, що в разі порушення бойовиками режиму припинення вогню, США розглянуть питання про постачання в Україну летального зброї. Автор упевнений, що з цього питання необхідно прийняти позитивне рішення, оскільки Захід не повинен наступати на одні й ті де граблі втретє.

Джерело

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...