«Дім Сірка» на межі ліквідації: тридцять тисяч доларів або нова територія (фото)

«Нема сенсу існування нашої організації, якщо ми не зможемо рятувати життя братів наших менших». Нещодавно голова БО «Дім Сірка» Наталія Когут у соцмережі оприлюднила...

«Нема сенсу існування нашої організації, якщо ми не зможемо рятувати життя братів наших менших».

Нещодавно голова БО «Дім Сірка» Наталія Когут у соцмережі оприлюднила пост про те, що п’ятирічне існування благодійної організації на межі завершення.

Сьогодні «Дім Сірка» орендує земельну ділянку в селі Загвіздя, що поблизу Івано-Франківська. Щомісячно благодійна організація сплачує три з половиною тисячі гривень за територію, якої користується вже більше двох років, пишуть Версії.

«Місяць назад до нас приходила комісія на чолі з головою с.Загвіздя та земельників на рахунок нашого притулку. Склали протокол за порушення земельного законодавства на власника земельної ділянки. Він оплатив штраф, але як ми розуміємо йому поставили умови – або він нас позбувається, або його затягають по судах! Ось і наслідки він продає землю, а нас попросив звільнити територію до 10.08.2017, або викупити в нього землю за 30 тис. доларів», – написала Наталія Когут.

Наразі, у притулку за собаками доглядають троє волонтерів, які працюють кожного дня і не залишають тварин навіть на свята. Одна з них – Катерина Гуменюк. Дівчина знає імена та історію кожної з двохста собак.

 

«На початку місяця ми дізналися про те, що власник території її продає і є вже певний покупець і нам до десятого серпня вже потрібно звідси виселитись. Виселятись, в принципі, нам немає куди. Ситуація досить складна, тому, що у нас тут перебуває більше двохсот собак. Виходу ми поки що ніякого не маємо. Ми були і в сільського голови. І звернення писали різні в сільську раду, поки що нам якогось рішення не дали. От. Насправді утримувати цей притулок досить складно. Тому, що нас всього троє людей. І ми тут перебуваємо кожен божий день. Тому, що собаки потребують харчів, потребують догляду: прибирання, гуляння і тому подібне. Щоб утримувати притулок у людських умовах – потрібно бути кожен день і не одній людині», – розповіла Катерина Гуменюк.

Крім дорослих тварин, до притулку, на жаль, потрапляють ще зовсім малюки. І якщо з великими собаками є багато клопоту, то з дитинчатами і поготів.

«Це маленькі жителі притулку. Їх нам жіночка привезла із Солотвино в коробці. Семеро штук. На жаль, оскільки, вони не вакциновані, вони мусять перебувати в отаких коробках. Люди цього не розуміють. Але все одно нам звозять таких собак. На жаль, отак вони мають жити приблизно місяць часу в таких умовах. Їм приблизно два місяці, вони потребують особливого догляду: годування кожних п’ять годин. Тобто, люди це навмисно роблять, підкидають, хоча можуть тримати їх зі своєю мамою, щоб вони нормально почали їсти і повиростали», – розповів волонтер Володимир Сисяк.


Нещодавно стало відомо, що БО «Дім Сірка» виділили землю для притулку в селі Рибне. Однак, волонтери розповідають, що місцеві мешканці налаштовані вороже до сусідства з тваринами.

«Виділила нам держава в Рибному територію, але там сільський голова проти притулку. Люди налаштовані агресивно. Погрожують його спалити. Тобто туди заїжджати ми просто не хочемо, бо не знати, яка буде доля собак. Вночі, чи там дальше. Є хіба варіант наймати хорошу охорону але така охорона в місяць винесе приблизно 20 тисяч гривень, а то і більше», – додає волонтер Володимир Сисяк.

Наразі, «Дім Сірка» має час до 10 серпня, щоб вирішити проблему проживання тварин. Якщо альтернативи до того часу не вдасться знайти, то за словами волонтерів, собак їм прийдеться просто повипускати з вольєрів на вулиці Івано-Франківська.

Категорії
Новини
Новини
Loading...