Прикарпатська поетеса Марія Влад відійшла у вічність

У ніч на 14 вересня померла журналістка, письменниця та поетеса з Косівщини Марія Влад. Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook головний редактор «Слова...

У ніч на 14 вересня померла журналістка, письменниця та поетеса з Косівщини Марія Влад.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook головний редактор «Слова Просвіти» Любов Голота.

«Щойно мені зателефонувала дочка Марії Влад. Сьогодні вночі Марія Миколаївна Влад померла. Їй нещодавно, на День незалежності, виповнилося 77 років. Ми бачилися в редакції за кілька днів до цього: Марія подарувала мені книжку вибраних поезій, я пообіцяла, що напишу про неї, але не поспішаючи. «Куди спішити? – погодилася Марія», – написала Любов Голота.

«Все головне: і її особлива краса, і вірші, і дослідження про Гуцульщину та її людей, й оповідання, й роман «Йосип Обручник», і голос – низький,з глибини грудей, і родина, й дочки –Людмила й Олена, внуки й правнучка. Напишу, не поспішаючи, Маріє. Напишу про те, як вміла любити ця правдива гуцулка. Про її письмо. А поки лиш бачу, як вона легко і стрімко йде. Прощай, Маріє!», – зазначила редактор.

Довідка:

Марія Миколаївна Влад (Ганцяк) народилася народилася 25 серпня 1940 року в селі Розтоки Косівського району Івано-Франківської області.

Письменниця, журналістка, громадська діячка. Авторка трьох прозових книжок, численних ліричних та релігійних збірок.

Працювала журналісткою, зокрема в газеті “Літературна Україна”, і редактором журналу Welcome to Ukraine. На Українському радіо вела культурологічні програми.

Друкувалася з 1950 року. Збірка Марії Влад «Грають у дримби вітри» була яскравим явищем у літературному процесі 70-х років минулого сторіччя.

Член НСПУ з 1972 р.

Поезїі та статті друкувалися в багатьох країнах світу. Автор поетичних хбірок “Грають в дримби вітри”, “Живиця”, “Мелодії травня”, “Віно”, “Чиста злива”, “Час пробудження птиць”, “Мова полонин”, “Біла днина”, “Вірші та поеми”, а також етнологічної книги “Стрітеннє”.

У 2000 р. вийшла книга новел релігійно-етичної тематики “Який цей світ”. Учасник багатьох вітчизняних і зарубжних наукових, релігійних, літературних формуів і конфоренцій, автор радіопубліцистичних програм.

2003 року стала лауреатом премії “Благовіст” за книжку “Який цей світ”.

В 2009 році дипломантка конкурсу “Коронація слова” за роман “Святий Йосиф Обручник”.

Марію Влад нагороджено офіцерським Хрестом з мечами, орденом княгині Ольги III ступеня та журналістською відзнакою “Золоте перо”.

Категорії
Новини
Новини
Loading...