В уряді пропонують суттєво підвищити екологічний податок

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає за доцільне збільшити екологічний податок. Про це він заявив в інтерв’ю для DT.UA. За його словами, в різних...

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає за доцільне збільшити екологічний податок.

Про це він заявив в інтерв’ю для DT.UA.

За його словами, в різних країнах світу податок на викиди СО2 вище 1 євро за тонну. Найнижчі ставки податку в Мексиці та Польщі – на рівні одного євро за тонну, але в Україні цей показник в сто разів нижчий і становить всього 37 копійок. У той же час у Швеції він становить 118 євро за тонну, у Фінляндії – 54-58, в Норвегії – від 3 до 47, в Данії – 23, у Великобританії – 22, в Ірландії – 20.

«Коли я почав про це говорити, то одразу повстали і металурги, і «незалежні» депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу зросте на 5 доларів, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка тощо», – зазначив міністр екології і обурився, що металургічні підприємства продають метал за світовими цінами, а податок платять всього 37 копійок.

Таку ситуацію Остап Семерак назвав абсурдною. Також він нагадав, що нещодавно Мінекології опублікувало ТОП-100 забруднювачів в Україні, однак його не показав жоден телеканал, тому що власники цих підприємств і телеканалів – ті ж самі люди.

До слова, новий перелік сотні основних підприємств-забруднювачів навколишнього природного середовища Мінекології вперше розділило на три категорії, які включають скиди, викиди та утворенню відходів. До рейтингу увійшли 33 підприємства, які завдають найбільшої шкоди водним об’єктам, атмосфері і 34 підприємства, які утворюють найбільшу кількість промислових відходів.

За словами міністра екології до цього часу в Україні не існувало чіткої методології визначення підприємств, діяльність яких є екологічно небезпечною та несе техногенне навантаження на довкілля. Він пояснив, що рейтинг раніше складався на підставі інформації, наданої ОДА. «Раніше кожна ОДА надавала 5 своїх підприємств – головних забруднювачів довкілля у регіоні. Ми також зверталися до департаментів екології обласних державних адміністрацій (ОДА) з проханням надати останні дані щодо топ-забруднювачів. Нажаль, деякі регіони взагалі його проігнорували», – пояснив Остап Семерак.

Нагадаємо, на початку жовтня Кабінет міністрів ухвалив нові правила для імпортерів товарів, що містять озоноруйнівні речовини. Документом передбачено впровадження в Україні на базі пілотного проекту електронних аукціонів з розподілу частки щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин через проведення електронних аукціонів.

Категорії
Новини
Новини
Loading...