Експерти назвали хвороби, якими можна заразитися в мороз

З похолоданням люди стають вразливішими до хвороб. На відкритому повітрі віруси розмножуються повільніше, ніж у приміщеннях, однак перебування на холоді знижує здатність людського організму...

З похолоданням люди стають вразливішими до хвороб. На відкритому повітрі віруси розмножуються повільніше, ніж у приміщеннях, однак перебування на холоді знижує здатність людського організму до опору.

Про те від чого українцям слід захищатися розповів столичний терапевт Захар Корченюк, пише Gazeta.ua.

“Активність вірусних інфекцій залежить від температури повітря в навколишньому середовищі. Коли на вулиці мінусова температура, віруси розмножуються значно повільніше. Найсприятливішими умовами для розмноження вірусів грипу та гострих респіраторних захворювань є волога погода. Втім ризик захворюваності залежить від опірності організму кожної людини. Якщо вона здорова і захисні сили організму високі, то може не захворіти, навіть контактуючи з вірусом. Та якщо людина має слабкий імунітет, вона має всі шанси захворіти ГРВЗ і в мороз”, – розповідає експерт.

Також лікар нагадує, що зараз якраз пік захворювання на грип і не треба покладати занадто багато надій на те, що низькі температури вбережуть від зараження. Людина може перемерзнути надворі і зайти в приміщення з хворими людьми.

“Не треба забувати й про кір, вірус якого ще поширюється через низький рівень вакцинації. Він дуже легкий і може розноситися потоком повітря. Проте ним заразитися можна перебуваючи в одному приміщенні з хворим, але не надворі. Він швидко гине в зовнішньому середовищі тим більше в морози. Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами”, – каже лікар.

Найбільше терапевт застерігає від ротавірусної інфекції, яка виживає і в спеку, і в морози. Ані антибактеріальна обробка, ні заморозка не вбивають вірусних частинок. На продуктах харчування і поверхнях вони можуть жити до місяця. Єдиний метод боротьби з ротавірусною інфекцією – це кип’ятіння.

Це інфекційне захворювання передається через немиті руки, заражену воду, їжу і побутові предмети загального користування. Симптомами є діарея, блювання, біль у горлі, підвищена температура. Ротавірус настільки заразний, що здатний інфікувати організми не тільки через використання загальних побутових приладів, але і через поручні в громадському транспорті, через дверні ручки, через гроші. Вистачить дотику брудних рук, на які потрапив ротавірус, до рота – і зараження забезпечено. Те саме стосується чхання або близького контакту з зараженим особою.

Лікар радить не займатися самолікуванням. Людина не може точно встановити свій діагноз, а тільки погіршить свій стан, затягуючи з потрібним лікуванням.

Завершення епідемії грипу очікують вже на початку березня. Про це розповіла заввідділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Сьогодні в країні переважають штами групи Б – Брісбен і Пхукет.

“Такий штам найчастіше не є небезпечним, але в тому випадку батьки занадто пізно звернулися за медичною допомогою. Тоді хвороба вже дала ускладнення на серце”, – пояснила лікар.

Категорії
Новини
Новини
Loading...