Будьте обережні: на Прикарпатті шахраї розводять людей в розпачі. СХЕМА

Оголошення типу “Втрачено документи – поверніть за винагороду” для аферистів, як червоний сигнал до дії – вони навіть своєрідні змагання влаштовують: хто швидше “вполює”...

Оголошення типу “Втрачено документи – поверніть за винагороду” для аферистів, як червоний сигнал до дії – вони навіть своєрідні змагання влаштовують: хто швидше “вполює” легку наживу, яка ледь не сама йде їм до рук.

Здається, шахрайська схема настільки очевидна, що я точно не попадусь на гачок аферистів. Саме так думає більшість франківців, які подають у тематичні Фейсбук-спільноти “Загублене-знайдене” оголошення про втрачені документи, гарантуючи винагороду тому, хто їх знайде, пишуть Версії.

Проте, як виявилось, зловмисники не втомлюються вигадувати витончені схеми, щоб обманним шляхом виманити гроші у своїх наївних жертв. І оголошення такого типу для них своєрідний сигнал: пора влаштовувати полювання.

Версії провели журналістський експеримент – розмістили в кількох спільнотах оголошення про втрачену сумку з документами. Без детального опису, вказали тільки контактні дані “власника” і пообіцяли винагороду.

Результат пошуку зображень за запитом "загубив гаманець"

Дзвінки посипались одразу. Телефонували здебільшого чоловіки, розмову починали російською, але згодом переходили на «ламану» українську, або навіть агресивну “феню”. Говорили дуже впевнено. Переконували, що знайшли сумку, не говорячи, які документи там були. Не називали жодних деталей, а старались заплутати співрозмовника.

Результат цих розмов один – переведіть нам кілька тисяч гривень (вимагали від 2 до 5 тисяч) і ми повернемо вам загублені речі. Зустріч призначали біля одного з великих маркетів міста.

Зазвичай аферисти пропонували під’їхати до людного місця, де є банківські термінали. Після переказу коштів на вказаний рахунок, посередник мав би принести документи. Одразу після такої розмови ставиться умова – вимкнути телефон.

Перевіряли, чи телефон справді вимкнутий, шляхом повторного дзвінка. Якщо телефон досі був доступний – починали активно надзвонювати і погрожувати.

“Коли я вдруге відповів на дзвінок, то вирішив діяти хитріше: попросив ідентифікувати мої документи, назвати серію чи номер паспорта. Після цього я почув на свою адресу нецензурну лексику, а потім короткі гудки”, – згадує журналіст Версій.

Як вдалося з’ясувати пізніше, телефонували, здебільшого, з інших областей, та навіть – з місць позбавлення волі.

В поліції розповідають, що це типова схема, за якою діють шахраї.

Не радимо переказувати гроші на банківський рахунок чи телефон. Зазвичай, шахраї для таких випадків використовують одноразові sim-карти. Тобто після того, як «клієнт» перевів оплату, карточки викидають і на номер власника додзвонитись неможливо, – розповідають у поліції. – Банківські карти також оформляють на підставних осіб. Зазвичай, схема така: шахраї знайомляться з особами без постійного місця проживання, відкривають на їхнє ім’я рахунок у банку, а потім цю картку забирають собі. Навіть, якщо знайти номінального власника картки, він розповідає, що в нього немає тієї картки, може колись і була, але де вона зараз – не знає”.

А от після того, як жертви переводять кошти, про отримання жодних особистих речей не може бути й мови. Їх у шахраїв просто фізично немає.

Тож, якщо вже справді готові віддати винагороду – то краще це робити при особистій зустрічі. І то, тільки після того, як побачите свої особисті речі.

“І ще одна порада – навіть, якщо загублені документи повертають, все-таки, краще написати заяву, що документи були втрачені і виготовити нові. Дуже часто буває, що відновлюють sim-карту і через інтернет-банкінг виводять грошові кошти. Також зараз дуже популярні схеми з оформленням миттєвих кредитів, типу Moneyveo, якщо є код з паспортом. Тим більше, якщо кредитна історія хороша,” – відмічають у поліції.

Результат пошуку зображень за запитом "в поліції виявили шахраїв"

Офіційна статистика свідчить, що довірливі франківці досить часто дозволяють шахраям залізти у свої кишені. За останні 8 місяців до правоохоронних органів звернулось 119 мешканців Івано-Франківська, які так чи інакше постраждали від шахрайських дій зловмисників. Проте, завдяки узгодженим діям поліції вдалось розкрити 79 справ, а це майже 70%.

Якщо ви чи ваші знайомі стали жертвами аферистів – не зволікайте та негайно телефонуйте у поліцію. Адже при розкритті таких злочинів головне – не втратити час”, – радять правоохоронці.

Читайте також: На Прикарпатті дві жінки-шахрайки викрали у пенсіонерки понад сто тисяч гривень

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...