Віртуальне право власності на нерухомість

З січня 2016 року в нашій державі набув чинності новий порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно. І якщо одні новели, а саме відкриття...

З січня 2016 року в нашій державі набув чинності новий порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно.

І якщо одні новели, а саме відкриття доступу до реєстрів та розширення кола реєстраторів з числа нотаріусів, в цілому сприйнято громадою позитивно, то інші нововведення, такі, як скасування документів про право власності на новостворене нерухоме майно та визначення вартості реєстрації виходячи від її строків – сколихнуло громадськість.

Зрозуміти, що право на їх квартири буде підтверджуватись звичайною роздруківкою, для більшості – майже не можливо.

Сподівання на те, що бази даних відповідають вимогам безпеки, а електронно-цифрові підписи захищені та безпечні від різного роду «хакерів», сьогодні, коли ера цифрових технологій зйому інформації рухається набагато швидше ніж системи їх захисту, виглядає досить примарним.

А посилання декого з спеціалістів, про необхідність здійснення власниками нерухомості періодичних перевірок своїх об’єктів власності в реєстрі, ставить взагалі під сумнів ідею бездокументарного підтвердження прав на нерухоме майно.

На думку багатьох спеціалістів, відмова законодавця від правовстановлюючого документа, як правового інструмента в системі відносин власності, що забезпечував суб’єктивні права власника нерухомого майна, його відносну самостійність, незалежність від держави та інших суб’єктів в цивільно-правових відносинах щодо об’єктів нерухомого майна, які знаходяться у його власності, є проблемним питанням застосування законодавства у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Відсутність у власника, правовстановлюючого документа порушує його право на захист своїх прав (прав власності), оскільки це дає певним особам які мають доступ до електронної бази даних, протизаконно змінювати або позбавляти їх прав, а особа не має жодної доказової бази, оскільки навіть інформація з реєстру не містить ні підпису ні печатки, що унеможливлює навіть провести експертизу достовірності документу.

Враховуючи, це командою юристів було запропоновано внести зміни до діючого законодавства про порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Відтак у Верховній Раді України 09.02.2016 року, народним депутатом України Шевченко Олександром Леонідовичем, зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення свідоцтва про право власності одним з правовстановлюючих документів на нерухоме майно.

Нова редакція відповідних статей закону надасть змогу фізичним та юридичним особам реально використовувати своє право власності на нерухоме майно визначене відповідним свідоцтвом про право власності та визначить порядок посвідчення договорів відчуження та застави нерухомого майна за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується або заставляється.

Маємо сподівання, що народні обранці підтримають цей законопроект, та забезпечать гарантію дотримання законних прав власників нерухомого майна.

Категорії
Архів Новин
Новини
Loading...